Тобто майже три тисячоліття тому робітники соляної шахти в Австрії уже володіли складною технологією виробництва сиру та пива.
Результати досліджень опубліковані в журналі Current Biology. Там йдеться про те, що це — найдавніший доказ існування сироваріння в Європі. І хоча вживання алкоголю, безумовно, було задокументоване навіть старішими записами або археологічними свідченнями, це — перший молекулярний доказ споживання пива на континенті того часу.
«Шахтарі були досить досвіченими, щоб навмисно використовувати технологію бродіння, що мене дуже здивувало», — говорить Френк Майкснер, мікробіолог з італійського дослідницького інституту Eurac та провідний автор дослідження.
Зовсім неочікувано, але очевидно, що складна обробка та бродіння відіграли важливу роль у ранній кулінарній історії Європи.
Галштатт, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — особливе місце. Шахту використовували для добування солі
Усі жителі працювали і жили з шахти. Щоб не підніматися наверх протягом робочого дня, вони там і їли, і ходили до умовного туалету.
Завдяки високій концентрації солі та постійній температурі 8 °С екскременти добре збереглися, що дало змогу зробити відкриття.
Загалом дослідники проаналізували аж чотири зразки: один — часів бронзового, два — залізного віку та один — XVIII століття. У зразку віком 2700 років було виявлено два гриби — Penicillium roqueforti і Saccharomyces cerevisiae, обидва з яких використовуються в харчовій промисловості.
Нагадаємо, сьогодні венчурні інвестори вкладають мільйони у створення молекулярних сирів.