Таким чином вони прагнуть, щоб відвідувачі поверталися знову і знову, і замовляти саме унікальні страви з місцевим продуктом.
«Овеча бриндзя – це крафтовий, локальний продукт, який ми стараємось презентувати широкому загалу», – говорить Олександр Мартин, голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів.
Асоціація була створена 3 роки тому. Зараз до неї входить 4 сертифіковані виробники, які виготовляють справжню гуцульську овечу бриндзю.
Мартин розповідає, що працюють поки з невеликими об’ємами. З часом збільшать і кількість виробників, і обсяги виробництва.
Традиційно бриндзю звикли вживати з баношем, або кулешею. Проте на Закарпатті застосовують і сучасні підходи у подачі та приготуванні страв з овечим сиром. Зараз тут можна спробувати роли з вурдою (схожа на італійську Ricotta, виготовляється з сироватки), чорні вареники з бринцзьою, до тіста яких додають натуральний барвник – чорнила каракатиці.
Також є салат з вурдою і копченим лососем, маринований у меді будз (вид сичужного сиру), бутербродна намазка із бриндзі.
Унікальні страви створені разом з відомими шеф-кухарями. Наприклад, цим літом виробники запросили до співпраці учасника кулінарного шоу «Мастер Шеф Професіонали» Радека Конечни.

Несподівані розробки презентували під час промоційного туру культурно-туристичним маршрутом «Гуцульські сирні плаї».
Вечори з дегустрацією страв асоціація планує проводити в галереї FRANKO’3 у Рахові.
Нагадаємо, сироварня на Житомирщині створює унікальну рікоту «П’яний Кум».
Джерела: SEEDS, Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів