У Нідерландах вирощуватимуть чорну ікру в лабораторії, щоб врятувати білугу від вимирання

У Нідерландах триває новий дослідницький проект з розробки ікри на основі клітин, яка допоможе зберегти зникаючу осетрову рибу.

Вчені з Wageningen University & Research (WUR) та голландського стартапу Geneus Biotech щойно створили нове науково-дослідницьке партнерство для розробки клітинної ікри. 

Проєкт, очолюваний доктором Ар’яном Палстрою з WUR та доктором громадського управління Geneus Сундарарахаваном Паттабіраманом, вирішує проблему білуги, виду осетрових, що знаходиться на межі вимирання через апетит людства до її незапліднених яєць.

Продукт, який розробляють дослідники, іменується Magiccaviar. Його отримують в результаті вирощування клітин рибної ікри з ооцитів, отриманих методом in vitro. Клітини для вирощування відбираютимуть з білузького осетра. Але поки що технологію відпрацьовують на стерляді, яка тісно пов’язана з осетровою білугою, але є меншою за розміром.

«Близькопородний вид осетрових використовується для розробки методу вирощування ікри, щоб мінімізувати несприятливий вплив на дуже рідкісний вид», — пояснила доктор Мюріель Вернон, член правління Geneus. 

Оскільки два види філогенетично близькі, очікується, що перенесення технології на білугу пройде відносно легко.

Окрім боротьби з вимиранням рідкісного виду риб, лабораторно вирощена ікра також полегшить питання прозорості ланцюга поставок. Ба більше, ймовірно, це вирішить проблему фальсифікату. Оскільки традиційно вирощувані осетри вимагають чверть століття для нересту, ікра стала одним з найбільш підроблюваних морепродуктів у світі.

Нагадаємо, компанія «Екосвіт», що працює у Сумській області, виготовляє рослинний замінник ікри — з конопель.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

М’ясо в маси. Виробник першого у світі клітинного гамбургера зібрав інвестиції на промислове виробництво

Mosa Meat заявила про себе у 2013 році, запропонувавши альтернативу традиційному вирощуванню м’яса. Тоді собівартість виробництва гамбургера з м’ясом...

Корейський стартап, що вирощує яловичину на морських водоростях, отримав мільйонні інвестиції

Заснований у 2019 році, стартап заявив, що до кінця десятиліття зможе виробляти культивований стейк по 90 грн за кілограм.Крім...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Center42 запрошує виробників продуктів та агропереробників взяти участь в освітньо-менторській програмі UA AgroGlobal Accelerator

Агенція інновацій Center42 пропонує агропереробникам (виробникам готових продуктів) приєднатися до освітньої програми UA AgroGlobal Accelerator, яка сприяє можливості масштабування...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

IDS Ukraine за підсумками 2024 року встановила новий рекорд зі сплати податків

Компанія IDS Ukraine, провідний український виробник бутильованої води ТМ «Моршинська», «Миргородська» та інших відомих брендів напоїв, підбила підсумки 2024...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Може вас зацікавити

Стартап виростив жир без тварин та збирає $24 млн на його виробництво

Серед інвесторів компанії — Lever VC, Gullspang Re: Food,...

Нідерландська селекційна компанія створила огірки, які можна смажити

Після приготування огірки лишаються твердим і хрустким Розробник стверджує, що...

Стартапи у сфері foodtech: ТОП-10 інноваційних проєктів 2024 року

Сфера Foodtech швидко розвивається, і нові стартапи вносять значні...

Американский виробник альтернативного м’яса відкриє свій дослідний центр з тестувальною кухнею в Китаї

Гігант альт-м'ясної промисловості Beyond Meat планує глобальне розширення, відкривши...

«Чайний гриб» став відкриттям для покоління Z та демонструє неймовірний ріст

Комбуча — це продукт, виготовлений шляхом бродіння солодкого чаю...

Вибір редактора
В продовження теми