Як свідчать дані нового звіту Інституту доброї їжі (Good Food Institute, GFI), у 2020 р. продажі альтернативних морепродуктів, отриманих з рослинних білків або шляхом ферментації, зросли на 23% у порівнянні з попереднім роком.
У цій сфері працює 83 компанії, включаючи ті, що використовують клітинні технології
Згідно зі статистикою SPINS, цитованою у звіті, рослинні морепродукти становили лише 0,1% від усіх роздрібних продажів сегмента морепродуктів у 2020 році.
Якщо частка морепродуктів рослинного походження виросте, склавши 1,4% продажів, то її можна буде оцінити в $221 млн, прогнозують в GFI.
Розробкою нових альтернатив існуючим морепродуктам цікавиться все більше інвесторів. Згідно з даними Pitchbook, тільки в першій половині 2021 р. в цей простір було вкладено рекордні $116 млн.
Найбільші інвестиції отримали Gasted Foods і BlueNalu — $26 млн та $60 млн відповідно
На ринку дійсно зараз гаряче. Finless Foods працює над тунцем рослинного походження. Пропозиція з’явиться на ринку уже наступного року. А виробник морепродуктів на основі клітин BlueNalu нещодавно оголосив про партнерство з Nomad Foods, щоб продавати морепродукти на основі клітин у Європі.
Джерела: Good Food Institute, FoodDive