Коноплі мають не лише величезний лікувальний потенціал, але й усе більше приваблюють як основа для нових, екологічних та стійких продуктів харчування, говорять учасники проєкту.
У рамках Програми інновацій та інвестицій у сфері біоекономіки для сільських територій Міністерство сільських територій та захисту прав споживачів Баден-Вюртембергу профінансує проєкт приблизно на 1 млн євро.
Вже сьогодні багато людей відмовляються від споживання тваринного білка з міркувань здоров’я, екології та етики. Натомість вони все частіше звертаються до продуктів з рослинного білка.
Ринок цих замінників м’яса все ще відносно невеликий. Але Флоріан Піхльмайєр, керуючий директор компанії Signature Products, вважає, що він має сильний потенціал росту.
“В даний час Європа, будучи лідером, має 40% частки загального світового ринку замінників м’яса. За оцінками експертів, у 2025 р. він сягне приблизно 2,4 млрд євро”, — говорить він.
Як нове джерело білку виступає конопляний протеїн
“Насіння коноплі має до 25% білку, склад якого подібний до яєчного. Він містить усі незамінні амінокислоти і, отже, має високу біологічну цінність”, — говорить доктор Форо Хаджехей з Університет Гогенхайму.
Також конопляний протеїн легко засвоюється і має бажану жувальну текстуру, схожу на м’ясо.
Але для цього підходять не кожні коноплі. Щоб вибрати найліпші, вчені випробують близько 20 сортів.
Нагадаємо, раніше найбільший виробник канабісу в Ізраїлі розробив харчові добавки з коноплею та грибами.
Джерела: Університет Гогенхайму, Fleischwirtschaft