Звук робить каву терпкою, а бас додає гіркоти — вчені досліджують, як звуки впливають на смак їжі

Професор Аргентинського Національного університету Трес де Фебреро Алехандро Меша у співпраці з провідними вченими встановили, що звук має безпосередній вплив на органолептичні властивості їжі.

«Ми співаємо та смакуємо тими ж органами. Смак, як і музика, також має кілька основних категорій», — пояснює Меш.

Розглянувши основні категорії смаку, виникли деякі асоціації, які дослідник описав у своїй роботі «Довідник з молекулярної гастрономії».

Так, кислий смак асоціюється з швидкою, дисонансною, високою музикою. Гіркі ж пов’язані з басовими тонами.

«Жорсткі звуки можуть зробити каву більш терпкою», — додає Алехандро

Меш описує звуки, що «змінюють» смак і запах як різновид «звукової приправи»: «Вони можуть посилити різні компоненти аромату, минаючи органи чуття смаку або запаху і прямуючи безпосередньо до мозку».

У деяких випадках було встановлено, що звук змінює відчуття текстури. Це може бути корисним для споживачів, які мають проблеми з ковтанням або жуванням.

Дослідник також додав, що музика може вплинути на виробництво їжі, зокрема бродіння. У найближчих планах Алехандро — дослідити вплив звуків на бактерії, що беруть участь у бродінні сиру та йогурту.

Розкриття взаємодії між звуком і їжею потребує додаткових досліджень, зазначає Меш.

Поряд з цим, каліфорнійська компанія Aromyx створила прилад, який оцифровує смакові рецептори людини та створив найбільшу у світі базу даних, включаючи словесні описи.

Джерело: Food Ingredients First

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Швейцарці створили рослинну качку за технологією, якій уже 60 років

Рослинне м’ясо Planted виготовляється лише з кількох натуральних інгредієнтів. Наприклад, курятину швейцарська компанія створює із води, білку та клітковини...

Олена Вовк, співвласниця Enzym Group, про інновації на ринку їжі: тренди, суперфуди та інвестиції

У 2023 році, в умовах повномасштабного вторгнення, Enzym Group запустила в Україні нове біотехнологічне виробництво LinkCell, де виготовляє функціональні...

Модні бренди шитимуть речі зі справжньої шкіри, яку вперше виростили в лабораторії

Цей матеріал було створено з використанням нової біореакторної системи, доводячи можливість повномасштабної комерціалізації виробничого процесу, говорять у компанії.Виробництво шкіри...

Генетично змінена соя виробляє казеїн та стане основою для моцарели

Стартап використає залучені кошти для комерціалізації своїх перших сирних продуктів на рослинній основі, включаючи моцарелу, яку виготовляє із сої,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Українці питимуть на Новий рік пиво із шоколадом, який здобув світове золото

Для напою використали чорний шоколад із домініканської какаовели, а також ялівцеві ягоди та вишневий сік. У результаті вийшов молочний...

Майстриня із Закарпаття поєднала “дубайський шоколад” із начинкою з сала

Серед них — шоколад зі сливовим лекваром, що нагадує смак Закарпаття, а також шоколад із в'яленим м’ясом та салом...

Може вас зацікавити

Великий банк та виробник шоколаду вклали мільйони у какао із пробірки

Інвесторами стартапу у початковому раунді стали четвертий за величиною...

«Чайний гриб» став відкриттям для покоління Z та демонструє неймовірний ріст

Комбуча — це продукт, виготовлений шляхом бродіння солодкого чаю...

Після вуличної шаурми «король курятини» йде у віртуальні ресторани

Для цього МХП інвестував у Food tech cтартап Foodz...

На відновлення постраждалого від війни бізнесу можна отримати 100 тис. грн

Програму грантової допомоги запустила міжнародна організація Save the Children...

Один кролик – одна порція. Peeps і Green Giant продають зефір з цвітної капусти

Поряд із цукровою кукурудзою, «серцями розмов» та кремовими яйцями...

Вибір редактора
В продовження теми