У Камбоджі годують закусками з тухлої риби — це національна багатовікова страва

Національна камбоджійська страва прахок (прашок), виготовлена з ферментованої риби, відновлює багатовікову традицію виготовлення.

Найкраща ферментована риба може зберігатися до трьох років та виготовляється трудомістким дводенним процесом, який передають у сім’ях поколіннями.

Між груднем і січнем у Камбоджі починається рибний сезон. Але завдяки особливостям клімату країни, що призводить до зворотного потоку річки Тонлесап, відбувається масова міграція риби.

Це унікальне явище відкриває сезон виготовлення прахоку на наступні 12 місяців.

Закуску виготовляють з місцевого грязьового коропа трей-ріель. Від кожної крихітної рибки відділяють голову та потрошать вручну.

Далі інтенсивно промивають прісною водою до 10 разів. Після рибу залишають сушитись у кошиках на відкритому повітрі протягом 24 годин.

Далі риба починає повільно гнити, створюючи нестерпний сморід, від якого і пішла назва закуски прашок, або, як називають місцеві — «камбоджійський сир».

Після цього гниючу рибу маринують у солі, потім суміш перетирають. На сьогодні для цього процесу створені невеликі дубильні машини, втім, традиція передбачає перечавлювання гнилої риби босими ногами.

Подрібнений прашок упаковується в герметичні контейнери під шаром солі та залишається при кімнатній температурі близько на місяць.

Подається така закуска переважно як добавка до гарнірів або інгредієнт супів

На сьогодні існує безліч «адаптованих» рецептів прахоку з використанням різноманітних спецій.

Нагадаємо, що вінницькі ресторатори готують делікатес з паразитів, що вражають кукурудзу.

Джерело: BBC Travel

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Виробник веганського меду удосконалив технологію та готується до запуску в Європі

Рік тому компанія провела два стартові раунди залучення інвестицій – на $5,7 млн та $2,2 млн. А також отримала...

Бджолярі на Закарпатті зброджують оцет із меду. У складі – лише два продукти

Компанія позиціонує себе як перший в Україні дегустаційний зал меду. В асортименті – крафтові крем-меди, вироби з воску, медова...

Американці першими створили глазур для пончиків, яка продовжує термін придатності

Американський виробник хлібобулочних виробів Dawn Foods розробив нелипку глазур, яка дозволить продовжити термін придатності пончиків.Dawn Foods стверджують, що їх...

Ізраїльський стартап створив із дріджів яскраві барвники кольору буряку та кактуса

Це як ніколи доречно, адже споживачі самі шукають на полицях більш здорову, натуральну та екологічно чисту їжу. Тенденція змушує виробників...

Один завод замінить 30 тис. корів: інвестори вкладають шалені гроші в їжу з мікробів

Компанія очікує отримати дозвіл на нову їжу від ЄС до 2026 року. Завод буде побудований у 2025-му.Останній раунд фінансування...

Новий кулінарний рекорд України встановили в «Музеї Їжі» від родини брендів МХП

Попередньо замариновані курячі гомілки смажили на 30 мангалах досвідчені кухарі. Процес підготовки та грилювання зайняв понад чотири години. Контролювали...

Може вас зацікавити

Moley, мила, не зупиняйся! У продажу з’явилися славетні кібернетичні кухні

Знає 5000 рецептів, не прогавить час обіду на зустрічі...

Український шеф-кухар створює унікальні спеції за давніми рецептами Півдня

Ікорна сіль – авторська розробка, що виготовляється з засоленої...

Вибір редактора
В продовження теми