Колишній науковець з Херсонщини варить кавунове варення та чавить олію з його насіння

Іван Яланський, власник фермерського господарства «Фаворит», що на Херсонщині, варить із кавунів пекмез та чавить олію з насіння.

Пекмез, або так званий «кавуновий мед», — це густа за консистенцією солодка маса, яка отримується шляхом випарювання кавунової сировини на сонці або на водяній бані. У промисловості для цього використовують мідні луджені котли або пекмесоварочні установки.

Від повидла такий продукт відрізняє те, що він зазвичай не містить доданого цукру, лише натуральну фруктозу.

За консистенцією пекмез схожий на мед. Містить фруктозу, органічні кислоти й вітаміни

Іван Яланський розповідає, що почав вирощувати кавуни 30 років тому. Після закінчення інституту пішов працювати на дослідну станцію баштанництва, займався наукою. Згодом заснував фермерське господарство у Скадовському районі, яке стало ровесником незалежної України.

«Як тільки вийшов закон про селянське фермерське господарство, через місяць у нас уже було розпорядження районної ради про виділення земельної ділянки. Це був пісок — чистий, жовтий, можна сказати пляжний пісок. Альтернативи й вибору не було — на цій землі можна ростити лише кавун», — згадує виробник.

За весь час роботи фермер виростив десь 300 тис. т кавунів

Перепробував понад 40 різних сортів та навіть поставив рекорд, виростивши кавун вагою 47 кілограмів та довжиною 73 см.

Яланський залюбки експериментує. На його полях окрім кавунів-гігантів були квадратні кавуни, з жовтою та навіть зеленою м’якоттю.

Розповідає, що на піщаній землі кавуни отримують гарні смакові характеристики та високу цукристість.

Нагадаємо, бджолярі на Закарпатті зброджують оцет із меду.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Попкорн, вирощений на мікробному азоті: «кліматичні» закуски завойовують Amazon

Сьогодні сільськогосподарська спільнота використовує понад 100 млн тонн синтетичних азотних добрив, що становить близько 5% викидів парникових газів в...

Вінницькі ресторатори готують делікатес з паразитів, що вражають кукурудзу

Ініціатором приготування та популяризації страви на Вінничині став Михайло Нагорняк, селекціонер, директор та власник компанії «Мнагор», що спеціалізується на...

Стартап роздає морозиво з молока, яке створюють мікроби

Щоб познайомити споживачів з новим для них продуктом, американська компанія пустила вантажівку, яка їздить узбережжям у спекотні літні вихідні...

На виробництво сухпайків, печива та масла можна отримати 400 тис. грн гранту

У межах проєкту українські виробники зможуть отримати грант до 10 000 євро (приблизно 400 тис. грн). Взяти участь у грантовій...

Стартап створив шкіру із відходів виробництва сидру. Із неї шитимуть брендові ранці

Beyond Leather Materials створює шкіру під назвою Leap, використовуючи яблучні відходи від європейського виробництва соку та сидру.  Альтернативна шкіра на...

У супермаркетах з’явилися низькокалорійні стейки, створені мікробами

Стейк, отриманий без участі тварин, продаватимуть у Швейцарії в мережі Coop та в Німеччині в REWE. Ферментований стейк має неповторний...

Може вас зацікавити

Погнали на понгамію. Danone взявся за розробку продуктів з бобів дерева понгамії

Terviva займається комерціалізацією понгамії. Понгамія є квітучим деревом, що...

Бокал для робота. Пошуком підробленного вина займеться штучний інтелект

Інноваційне рішення базується на основі двох різних технологій. Перша...

Вибір редактора
В продовження теми