Вінницькі ресторатори готують делікатес з паразитів, що вражають кукурудзу

Вінницькі ресторатори експериментують з унікальною стравою – мексиканським вітлакоче. Її готують з гриба сажки, який вражає кукурудзяні початки.

Ініціатором приготування та популяризації страви на Вінничині став Михайло Нагорняк, селекціонер, директор та власник компанії «Мнагор», що спеціалізується на солодкій кукурудзі.

«Так сталося, що на одній із ділянок град побив кукурудзу, утворивши «рани» на рослинах. Цей паразит (сажковий гриб – прим. ред.) потрапив на кукурудзяні початки і почав там розвиватися. Солодка кукурудза стала гарним живильним середовищем для гриба», – згадує селекціонер.

Додає, що спочатку з хворобою почали боротися. Збирали гриби вручну та виносити на край поля. Але потім зацікавилися темою глибше і віднайшли спосіб застосування грибів у якості їжі.

Сажковий гриб ще називають «мексиканським трюфелем». Таку комерційно привабливу назву придумали американські маркетологи, адже дослівно «вітлакоче» перекладається як «воронячі гівняшки».

Михайло Нагорняк розповідає, що страва має дещо димний аромат з легким ванільним присмаком.

«Наша мета – популяризувати її на Вінничині. Маємо домовленість з ресторанами, і вже готували страву в одному із них. Зараз удосконалюємо рецептуру та хочемо, щоб це було подільською родзинкою», – говорить він.

Для рестораторів, які хочуть подавати вітлакоче, виникає проблема в наявності сировини та стабільних поставках. Це сезонне блюдо, яке можна готувати протягом двох літніх місяців, коли визріває молода кукурудза.

Водночас фермери поки що не готові розглядати вирощування сажки як виробничий напрямок, тому що фактично це грибкова хвороба, з якою вони боряться.

«Ми розглядаємо можливість вирощування гриба на невеличкій ділянці – контрольовано та прогнозовано», – каже Нагорняк.

Михайло Нагорняк, селекціонер, директор та власник компанії «Мнагор»

Інша пересторога виникає з приводу психологічного сприйняття страви. Половина працівників ресторану, де готували пробне блюдо, так і не згодилась його скуштувати.

«Але страва вийшла смачна. Я з’їв дві тарілки. З кожною ложкою ти відкриваєш щось нове», – говорить експериментатор.

Він радить збирати гриб у молодому стані, коли він ще не дозрів і ледь почав чорніти. Це дає після приготування більш благородний земляний колір та аромат ванілі.

Джерела: Facebook, Радіо «Такт»

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Європейський Союз дозволив закусувати сараною. На черзі ще дев’ять комах

Сарану додали до списку дозволених продуктів харчування європейців в рамках розвитку стійкого сільського господарства та дієтичного харчування.У Брюсселі визнали,...

Стартап отримав 3 млн євро на створення грудного молока з клітин молочних залоз

Спочатку Nūmi планує подати заявку на дозвіл регулювальних органів у США, а потім у Європі та Азії.Компанія виробляє культивоване...

Засновник ChatGPT інвестує у виробництво лабораторного бекону з молекули РНК

Серед інвесторів – представник четвірки найбільших венчурних компаній Великобританії Balderton Capital, яка фінансує технологічні стартапи, а також Сем Альтман,...

Без скарг та вихідних: розробник роботів з доставки їжі залучив $17 млн

Роботи Starship Technologies вже здійснили 1 млн доставок у кампуси Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі і Бріджуотерского державного університету (Массачусетс).Компанія,...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Може вас зацікавити

Рейтинг морепродуктів: найбільш поживні види риби

Включення риби в раціон – це гарантія отримання поживних...

Coca-Cola запустила унікальний напій для 15-річних. Серія обмежена

Напій, що отримав назву Coca-Cola OREO Zero Sugar, є...

Стартап залучив 10 млн євро для виробництва “паперового” молока

Veganz використає капітал для оптимізації та автоматизації своїх виробничих...

Сировина для рослинних крабів, м’яса та пластику: як стартапи використовують найменших жителів океану

Різноманітна група фотосинтезувальних організмів стала основою для виготовлення барвників,...

Ізраїльський стартап створив цукрозамінник, який бореться з раком

Для демонстрації солодкості CarobWay створив із альтернативного цукру прототипи...

Вибір редактора
В продовження теми