У біореакторі «варять» із цукру натуральні барвники, яких не існує в природі

Debut Biotech об'єднується з DIC, щоб дослідити новий підхід до біовиробництва натуральних харчових барвників. Це дасть змогу отримати кольори, які досі були доступні до виробництва лише хімічним шляхом.

Створена ними «безклітинна» платформа може забезпечити біосинтез затребуваних пігментів.

Перші харчові барвники отримували виключно із рослин, але поступово їх замінили штучними барвниками нафтохімічного походження.

Зараз природні кольори знову увійшли в моду, і виробники повернулися до рослинних інгредієнтів — буряк, куркума тощо. 

В деяких випадках для отримання кольору застосовуються одноклітинні мікроорганізми, які природним чином виробляють яскраві пігменти. Наприклад, спіруліна дає синій колір, деякі бактерії — помаранчевий.

Дослідники говорять, що отримання рослинних пігментів не завжди є практичним та стійким, а мікробна ферментація (з використанням дріжджів, грибів, водоростей або бактерій) не може виробляти все те, чого потребує харчова промисловість.

«Багато чудових інгредієнтів, які ми знаходимо в природі, надто складні, щоб їх відтворити всередині клітини», — говорить Джошуа Бріттон, засновник і генеральний директор Debut Biotech.

Тому вони створили безклітинну платформу, яка допоможе отримувати натуральні яскраві кольори безпечним способом.

Для цього Debut Biotech бере деякі механізми клітин та знерухомлює їх (фіксує), щоб вони могли безперервно перетворювати низькоцінні матеріали, такі як глюкоза, у високоцінні інгредієнти — пігменти.

Для цього не потрібні гіганські ферментери. «Ми пропускаємо відновлювані сировини через наші невеликі реактори, а з іншого боку виходять функціональні харчові інгредієнти», — розповіли в компанії.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Роботи-магазини “за викликом” запрацюють у 2025-му. Всі покупки – через смартфон

Автономний магазин Haven буде доступний для роздрібних партнерів, починаючи з 2025 року.На відміну від існуючих на ринку мобільних кіосків...

Хутро з кропиви — у Копенгагені показали нові рослинні тренди моди

Вони створені у стилі популярних сумок Ganni Bou, але цього разу – з унікальних біоматеріалів. Матеріал для пошиття сумок для...

Молекулярний веганський мед почнуть продавати в Європі з наступного року

Інноваційний продукт американського виробництва просуватиме на новому ринку виробник органічних продуктів Narayan Foods. Зараз продукція компанії представлена в більш...

Індонезійський стартап створив веганський чеддер — з картоплі та рису

Новий рослинний сир стартапу випускається у форматі шматків вагою 165 грамів, які можна нарізати та терти.Він розроблений аналогічно традиційному...

Danone, Michelin та Crédit Agricole будують платформу для створення їжі з грибків та бактерій

Цей новий центр зосередиться на точному бродінні — передовій технології виробництва сталих альтернатив продуктам тваринного та викопного походження.Точне бродіння...

«Попри війну в Україні та інфляцію»: стартап зробив із грибів сир та шукає інвесторів

Сири виготовлені за допомогою новітньої технології MycoVeg, яка комбінує грибну біомасу з ферментованими овочами. Дегустатори високо оцінили кремовість продуктів, описуючи...

Може вас зацікавити

Беконовий джем з бурбоном. Українські мандрівники виготовляють під Львовом унікальні соуси

Такий виготовляє українська гастромарка «Боїм». У складі джему –...

Брокомоле та їжа лівійських євреїв. Українська «Стодола» виготовила унікальні соуси

У лютому компанія випустила на ринок цілу лінійку незвичайної...

Вибір редактора
В продовження теми