«Колись банка пива була зі сталі, важила майже кілограм, а щоб її відкрити, треба було мати спеціальний ключ», — Юрій Гук, Carlsberg Ukraine

Carlsberg Ukraine про напої у банках та очікування щодо екологічності пакування

Баночне пиво має власний день народження  — 24 січня. Вперше в світі його виготовили в 1935 році у США. Тоді банка була зі сталі, важила майже кілограм, а щоб її відкрити, треба було мати спеціальний ключ. У 1958-му тара стане алюмінієвою. А ще через п’ять на ній з’явиться відривне кільце. Технологію відкривання, якою користуються й до сьогодні, винайдуть лише в 1975 році. 


Сьогодні виробники напоїв та банок шукають способи зменшити їх вагу бляшанок та позбутися пластикового пакування навколо них. 

Якій тарі надають перевагу українці? Чи відрізняються напої у банці та пляшці? Яких змін чекають на ринку банкового пива? Про все це розповів старший менеджер з пивовиробництва, сталого розвитку та інноваційних проєктів Carlsberg Ukraine Юрій Гук. 

Розкажіть, будь ласка, де ви берете алюмінієві банки: замовляєте чи робите на своєму заводі? 

Ми замовляємо банки на українському заводі міжнародного виробника CAN-PACK. Так доцільніше. Оскільки виробництво такої тари – це комплексний процес, що потребує значних інвестицій та експертизи. 

Чи змінювалася технологія розливу у вашій компанії з 2008 року, відтоді як на заводах Carlsberg Ukraine вперше випустили баночне пиво? 

За останній період ми модернізували лінію розливу: тепер вона може працювати довше. Ці зміни були потрібні, щоб розливати більше напоїв і при цьому дотримуватися високого рівня якості. 

Загалом, пивзаводи розливають напої за однаковою технологією. А ось сама банка може відрізнятись, як за формою, так і за технологічними характеристиками: товщиною стінки або типом покриття, наприклад.

Чим напій у банці відрізняється від пляшкового? 

Нічим, якщо дотримуватися умов зберігання. Інакше – з часом напій справді може змінюватися. 

Кожен з типів тари має певний рівень захисту продукту від впливу навколишнього середовища. До прикладу, алюмінієва банка краща за скляну пляшку тим, що захищає напій від впливу сонця. Адже банка непрозора.  

У якій тарі випускаєте більше напоїв – банці чи пляшці? 

На сьогодні більше в скляній пляшці – 25%. У банці – лише 12%. Решта – це ПЕТ та КЕГ. Такий розподіл зумовлений потребою ринку.

Чи змінився в Україні за останні роки попит на напої в банках? 

Ще кілька років тому споживач однозначно обирав пляшку. Але в останні два роки сегмент банки показує двозначні темпи зростання і стає все більш помітним форматом. Виробники розширюють асортимент банки, продавці збільшують полиці під цей формат, а споживачі все частіше роблять вибір на користь алюмінієвої тари. 

Чи всі бренди в портфелі Carlsberg мають банковий формат? 

Більшість – має. При впровадженні нового продукту, формату ми завжди відштовхуємося від потреб споживача. Але є сегменти, для яких поки очевидно низький потенціал для банки. До прикладу, це ретро пиво «Жигулівське Запорізького Розливу». Тут споживачі надають перевагу ПЕТ та склу. А ось преміальний сегмент «Львівське» виробляємо і в банці, і в пляшці. 

На вашу думку, що треба вдосконалити в алюмінієвій банці? Над чим зараз працюють розробники? 

Варто впроваджувати технології, які допомагають знизити вплив на довкілля. Наприклад, відмовитися від вторинного пакування – плівки навколо банок, що формує «ящик» з 24 одиниць. Це вже зробили на заводі Carlsberg в Польщі. 

Також індустрія працює над зниженням ваги самої банки. А ще – над удосконаленням технології нанесення фарб, аби зменшити їх втрати під час виробництва. Все це зробить пакування більш екологічним. 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Найтовстіші та найтонші, з омегою та з «неправильного» батату — ринок чіпсів кишить новинками

У міру того як населення світу стає більш уважним до свого здоров’я, виробники чіпсів починають шукати корисніші варіанти. Серед...

В Нідерландах новорічне пиво варять з ялинкових голок

В Нідерландах знайшли застосування ялинкам після новорічних свят. Місцева броварня Lowlander Beer розробила рецепт пива з хвої. Для виробництва...

М’ясо із скандинавського вівса проривається до ресторанів 16 країн, включаючи Європу і США

Проте досі є підприємці, які бачать багато місця у сегменті несправжнього м’яса. Одна з таких – Майя Ітконен, засновниця...

Американці створили порошкові натуральні соки, які поліпшують травлення

Американська MCB випустила на ринок FiberJuice — лінійку порошків фруктових соків, що містять чотири пребіотики: три харчових волокна (інулін,...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Може вас зацікавити

На створення нових робочих місць можна отримати 800 тис. грн від Швейцарії

Фінансування передбачає до 800 тис. грн для релокованих та...

Блакитні водорості стануть їжею людей майбутнього — розробники з США

“Спіруліна настільки вражаюча, що спочатку ми самі не вірили,...

Порошок із авокадо замінює масло у випічці та покращує смак цукерок

Порошок виготовляється за допомогою вакуумної технології із фруктів, що...

Лабораторне м’ясо із Південної Кореї можна буде вирощувати без тваринної сироватки та втричі швидше

Компанія CellMEAT створила середовище для культивування клітин без застосування...

Вибір редактора
В продовження теми