«Колись банка пива була зі сталі, важила майже кілограм, а щоб її відкрити, треба було мати спеціальний ключ», — Юрій Гук, Carlsberg Ukraine

Carlsberg Ukraine про напої у банках та очікування щодо екологічності пакування

Баночне пиво має власний день народження  — 24 січня. Вперше в світі його виготовили в 1935 році у США. Тоді банка була зі сталі, важила майже кілограм, а щоб її відкрити, треба було мати спеціальний ключ. У 1958-му тара стане алюмінієвою. А ще через п’ять на ній з’явиться відривне кільце. Технологію відкривання, якою користуються й до сьогодні, винайдуть лише в 1975 році. 


Сьогодні виробники напоїв та банок шукають способи зменшити їх вагу бляшанок та позбутися пластикового пакування навколо них. 

Якій тарі надають перевагу українці? Чи відрізняються напої у банці та пляшці? Яких змін чекають на ринку банкового пива? Про все це розповів старший менеджер з пивовиробництва, сталого розвитку та інноваційних проєктів Carlsberg Ukraine Юрій Гук. 

Розкажіть, будь ласка, де ви берете алюмінієві банки: замовляєте чи робите на своєму заводі? 

Ми замовляємо банки на українському заводі міжнародного виробника CAN-PACK. Так доцільніше. Оскільки виробництво такої тари – це комплексний процес, що потребує значних інвестицій та експертизи. 

Чи змінювалася технологія розливу у вашій компанії з 2008 року, відтоді як на заводах Carlsberg Ukraine вперше випустили баночне пиво? 

За останній період ми модернізували лінію розливу: тепер вона може працювати довше. Ці зміни були потрібні, щоб розливати більше напоїв і при цьому дотримуватися високого рівня якості. 

Загалом, пивзаводи розливають напої за однаковою технологією. А ось сама банка може відрізнятись, як за формою, так і за технологічними характеристиками: товщиною стінки або типом покриття, наприклад.

Чим напій у банці відрізняється від пляшкового? 

Нічим, якщо дотримуватися умов зберігання. Інакше – з часом напій справді може змінюватися. 

Кожен з типів тари має певний рівень захисту продукту від впливу навколишнього середовища. До прикладу, алюмінієва банка краща за скляну пляшку тим, що захищає напій від впливу сонця. Адже банка непрозора.  

У якій тарі випускаєте більше напоїв – банці чи пляшці? 

На сьогодні більше в скляній пляшці – 25%. У банці – лише 12%. Решта – це ПЕТ та КЕГ. Такий розподіл зумовлений потребою ринку.

Чи змінився в Україні за останні роки попит на напої в банках? 

Ще кілька років тому споживач однозначно обирав пляшку. Але в останні два роки сегмент банки показує двозначні темпи зростання і стає все більш помітним форматом. Виробники розширюють асортимент банки, продавці збільшують полиці під цей формат, а споживачі все частіше роблять вибір на користь алюмінієвої тари. 

Чи всі бренди в портфелі Carlsberg мають банковий формат? 

Більшість – має. При впровадженні нового продукту, формату ми завжди відштовхуємося від потреб споживача. Але є сегменти, для яких поки очевидно низький потенціал для банки. До прикладу, це ретро пиво «Жигулівське Запорізького Розливу». Тут споживачі надають перевагу ПЕТ та склу. А ось преміальний сегмент «Львівське» виробляємо і в банці, і в пляшці. 

На вашу думку, що треба вдосконалити в алюмінієвій банці? Над чим зараз працюють розробники? 

Варто впроваджувати технології, які допомагають знизити вплив на довкілля. Наприклад, відмовитися від вторинного пакування – плівки навколо банок, що формує «ящик» з 24 одиниць. Це вже зробили на заводі Carlsberg в Польщі. 

Також індустрія працює над зниженням ваги самої банки. А ще – над удосконаленням технології нанесення фарб, аби зменшити їх втрати під час виробництва. Все це зробить пакування більш екологічним. 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

На виробництво сухпайків, печива та масла можна отримати 400 тис. грн гранту

У межах проєкту українські виробники зможуть отримати грант до 10 000 євро (приблизно 400 тис. грн). Взяти участь у грантовій...

Вчені розробили чай та каву з пробіотиками. Напої вживають після бродіння

Вчені Національного університету Сінгапуру розробили чай та каву з пробіотиками. Обидва напої мають чудовий смак та відтепер є корисними...

Випустили джина: У Фінляндії виготовили перший джин на основі вівсяного молока

На розробку продукту частково надихнув член правління Arctic Blue Туомас Кукконен, який є колишнім генеральним директором фінської вівсяної компанії.Новий...

Британці створили рослине молоко третього покоління

Йоркширський бренд Mighty Drinks, найбільш відомий своїм веганським гороховим молоком, залучив $10 млн інвестицій та відразу оголосив про запуск...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Перший віскі зі смаком кави — американці створили напій з невгамовним ковбойським духом

Kentucky Coffee уособлює невгамовний ковбойський дух та два традиційних...

Український бренд запустив виробництво йогурту-соусу зі смаком томату, базиліку, огірка та кропу

Молокія запустила виробництво та продаж інноваційного продукту — йогурт&соус,...

Hyperbite Energy створила жувальний енергетик. У складі — 7 суперпродуктів

Компанія поставила на меті здійснити революцію на ринку енернетиків,...

Стає прозоріше: ЄС більше не вважає безпечною добавку, що робить жуйки непрозорими

«E171 — це барвник без харчової цінності», — говорить...

Український виробник чаю, яким смакував Байден, міксує для пасажирів унікальні сорти

В компанії розповідають, що авторські чаї Molfar стали доступними...

Вибір редактора
В продовження теми