«Колись банка пива була зі сталі, важила майже кілограм, а щоб її відкрити, треба було мати спеціальний ключ», — Юрій Гук, Carlsberg Ukraine

Carlsberg Ukraine про напої у банках та очікування щодо екологічності пакування

Баночне пиво має власний день народження  — 24 січня. Вперше в світі його виготовили в 1935 році у США. Тоді банка була зі сталі, важила майже кілограм, а щоб її відкрити, треба було мати спеціальний ключ. У 1958-му тара стане алюмінієвою. А ще через п’ять на ній з’явиться відривне кільце. Технологію відкривання, якою користуються й до сьогодні, винайдуть лише в 1975 році. 


Сьогодні виробники напоїв та банок шукають способи зменшити їх вагу бляшанок та позбутися пластикового пакування навколо них. 

Якій тарі надають перевагу українці? Чи відрізняються напої у банці та пляшці? Яких змін чекають на ринку банкового пива? Про все це розповів старший менеджер з пивовиробництва, сталого розвитку та інноваційних проєктів Carlsberg Ukraine Юрій Гук. 

Розкажіть, будь ласка, де ви берете алюмінієві банки: замовляєте чи робите на своєму заводі? 

Ми замовляємо банки на українському заводі міжнародного виробника CAN-PACK. Так доцільніше. Оскільки виробництво такої тари – це комплексний процес, що потребує значних інвестицій та експертизи. 

Чи змінювалася технологія розливу у вашій компанії з 2008 року, відтоді як на заводах Carlsberg Ukraine вперше випустили баночне пиво? 

За останній період ми модернізували лінію розливу: тепер вона може працювати довше. Ці зміни були потрібні, щоб розливати більше напоїв і при цьому дотримуватися високого рівня якості. 

Загалом, пивзаводи розливають напої за однаковою технологією. А ось сама банка може відрізнятись, як за формою, так і за технологічними характеристиками: товщиною стінки або типом покриття, наприклад.

Чим напій у банці відрізняється від пляшкового? 

Нічим, якщо дотримуватися умов зберігання. Інакше – з часом напій справді може змінюватися. 

Кожен з типів тари має певний рівень захисту продукту від впливу навколишнього середовища. До прикладу, алюмінієва банка краща за скляну пляшку тим, що захищає напій від впливу сонця. Адже банка непрозора.  

У якій тарі випускаєте більше напоїв – банці чи пляшці? 

На сьогодні більше в скляній пляшці – 25%. У банці – лише 12%. Решта – це ПЕТ та КЕГ. Такий розподіл зумовлений потребою ринку.

Чи змінився в Україні за останні роки попит на напої в банках? 

Ще кілька років тому споживач однозначно обирав пляшку. Але в останні два роки сегмент банки показує двозначні темпи зростання і стає все більш помітним форматом. Виробники розширюють асортимент банки, продавці збільшують полиці під цей формат, а споживачі все частіше роблять вибір на користь алюмінієвої тари. 

Чи всі бренди в портфелі Carlsberg мають банковий формат? 

Більшість – має. При впровадженні нового продукту, формату ми завжди відштовхуємося від потреб споживача. Але є сегменти, для яких поки очевидно низький потенціал для банки. До прикладу, це ретро пиво «Жигулівське Запорізького Розливу». Тут споживачі надають перевагу ПЕТ та склу. А ось преміальний сегмент «Львівське» виробляємо і в банці, і в пляшці. 

На вашу думку, що треба вдосконалити в алюмінієвій банці? Над чим зараз працюють розробники? 

Варто впроваджувати технології, які допомагають знизити вплив на довкілля. Наприклад, відмовитися від вторинного пакування – плівки навколо банок, що формує «ящик» з 24 одиниць. Це вже зробили на заводі Carlsberg в Польщі. 

Також індустрія працює над зниженням ваги самої банки. А ще – над удосконаленням технології нанесення фарб, аби зменшити їх втрати під час виробництва. Все це зробить пакування більш екологічним. 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Японці перетворили хміль, що лишається від виробництва пива, у нановолокно

Хміль є основним інгредієнтом майже кожного виду пива. Цей традиційний консервант надає пиву насичену гіркоту, квіткові або цитрусові аромати...

Ковбаса, що знімає стрес — британці розробили інноваційну їжу за стандартами Michelin

У асортименті Veganly Deli — делікатеси з високим вмістом білка та безмолочні сири, виготовлені за стандартами якості Мішлен Таким чином...

Одна з найбільших країн світу розгортає лабораторії для вирощування «королівської» риби

Зокрема, Центральний науково-дослідний інститут морського рибальства ICAR (CMFRI) підписав меморандум про взаєморозуміння з біотехнологічною компанією Neat Meatt, що базується...

Японська фабрика випікає печиво з диких земляних ос — нагадує ізюм і горіхи

Готується незвичне печиво з традиційних для Японії інгредієнтів — рисового борошна та кокосового молока, а в якості оригінальної добавки...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Може вас зацікавити

На крафтове виробництво сиру та меду можна отримати 100 тис. грн

Заявку на грант можуть подати підприємці з-поміж ВПО, які...

Випустили джина: У Фінляндії виготовили перший джин на основі вівсяного молока

На розробку продукту частково надихнув член правління Arctic Blue...

Модні бренди шитимуть речі зі справжньої шкіри, яку вперше виростили в лабораторії

Цей матеріал було створено з використанням нової біореакторної системи,...

Рейтинг морепродуктів: найбільш поживні види риби

Включення риби в раціон – це гарантія отримання поживних...

Хрін, спіруліна, коноплі та гриби-адаптогени: як нас змушують їсти більше морозива

Зростання популярності веганського морозива пов’язане з інноваційними смаками та...

Вибір редактора
В продовження теми