Морозиво з козячого молока — експеримент
“Ми зупинилися тільки на пломбірі з козячого молока. Морозиво відрізняється за смаком. Воно більш жирне, це залежить від складу молока”, — пояснює фермер та власник підприємства “Еко Карпати”.
В морозиво також додають козяче вершкове масло.
“Всім, хто скуштував, дуже подобається”, — ділиться виробник.
Додає, що за час роботи сироварні смаки споживачів дуже змінилися.
Його ферма у с. Долина була створена 9 років тому. Зараз Небилович утримує 340 кіз, у тому числі дві сотні дійного стада.
На базі ферми діє крафтове виробництво, де отримане молоко відразу йде на переробку.
Щоденно фермер отримує від кіз до 500 літрів молочної сировини. Найбільше — і з травня по липень. Загалом за рік надоюють 100 т молока та виготовляють до 10 тонн сирів.
Небилович розповідає, що створив сироварню, бо хотів виготовляти те, що сам любить.
“Тоді на ринку було не багато козячих сирів, тому обрав саме такий напрямок. Хоча не вірилося, що таке підприємство в Україні можна заснувати”, — додав він.
Зараз тут створюють 7-8 видів козячих сирів. Це тверді сири, сири з пліснявою, а також сири для грилювання.
Деякі з видів сирів можна придбати лише тут. Наприклад, сири в кропиві та черемші.
Джерела: Суспільне Карпати, Еко Карпати