Швейцарські вчені виростили лабораторний шоколад у біореакторі

Дослідники одного з найбільших світових центрів шоколаду, Швейцарії, вперше виготовили шоколад у біореакторах.

Вчені Цюріхського університету прикладних наук (ZHAW) створили шоколад, вирощений у лабораторії.

Це перший відомий випадок, коли шоколад отримали безпосередньо з клітинних культур

Команду першопрохідців очолює професор Реджин Ейбл — керівник відділу клітинної культури в ZHAW. Ейбл співпрацює з Тіло Хюном, відомим вченим з питань харчових продуктів у світі шоколаду та вин.

Останній придумав ідею витягти культури клітин із какао-бобів, щоб отримати поліфеноли — здорову для серця сполуку, багату темним шоколадом.

Вони очистили поверхню какао, витягнувши частину боба для інкубації в культуральному середовищі при 29° C у абсолютній темряві. Через 3 тижні над поверхнею квасолі проріс «мозоль», і дослідники помістили його в суспензійну культуру.

У біореакторі — Ейбл називає його «резервуаром» — він розмножується, виробляючи шоколад.

Вчені говорять, що це може бути шляхом до стійкого виробництва. Зараз реальність вирощування какао-бобів не така вже й солодка. Щоб розширити плантації фермери знищують тропічні ліси, що наносить непоправну шкоду екології.

У Кот-д’Івуарі близько 70% незаконної розчистки лісових територій пов’язано саме з посадкою какао

Вирощування шоколаду в лабораторії усуває цю проблему. Ба більше, зменшується потреба у використанні води та відпадає необхідність внесення пестицидів.

До слова, стартап, якому всього лише рік, уже привернув увагу інвесторів.

Нагадаємо, що нещодавно з’явився інноваційний шоколад для веганів, який містить горіхи замість масла, цикорій та дуже багато фруктів.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Радіація та стейк: вчені наполягають на опроміненні потенційно зараженої їжі

У ході досліджень вчені проаналізували понад дві тисячі спалахів харчових захворювань за 2009-2020 рр., викликані Campylobacter, Salmonella, E. coli...

Клімат-контроль: кожна коробка крекерів видаляє парникові гази з повітря

Крекери виготовляються із вівса з чотирма різними смаками У компанії стверджують, що саме завдяки їхній технології виготовлення та співпраці з...

Спадкоємець м’ясного бізнесу продав компанію, й інвестує в лабораторне м’ясо

Дукчевіч розповідає, що його сім’я продала компанію у 2019 році, під час пандемії COVID-19. Покупцем виступила Entrepreneurial Equity Partners,...

$1,1 млрд за мівіну: локшина швидкого харчування породить нового мільярдера

У разі успіху це стане найбільшим IPO в історії країни та принесе засновниці компанії Бетті Енг чистий капітал у...

Найбільша українська мережа пекарень відкрила перший заклад у Празі

Заклад відкрився в самому центрі Праги в ТЦ Palladium, поруч із Карловим мостом. Площа становить 173 кв. м на...

Шістсотрічна українська солеварня випустила сирну сіль та шукає нового інвестора

Склад сирної солі включає різні сири, як от "Світанок", "Монастирський", сир із трюфелем, "Торба", "Годз", "Магура", "Верде" та "Чорна...

Може вас зацікавити

Країна, що п’є найбільше кави на душу населення, виростила її в біореакторі

Процес полягає у виробництві недиференційованих кавових клітин (біомаси) у...

Вибір редактора
В продовження теми