Швейцарські вчені виростили лабораторний шоколад у біореакторі

Дослідники одного з найбільших світових центрів шоколаду, Швейцарії, вперше виготовили шоколад у біореакторах.

Вчені Цюріхського університету прикладних наук (ZHAW) створили шоколад, вирощений у лабораторії.

Це перший відомий випадок, коли шоколад отримали безпосередньо з клітинних культур

Команду першопрохідців очолює професор Реджин Ейбл — керівник відділу клітинної культури в ZHAW. Ейбл співпрацює з Тіло Хюном, відомим вченим з питань харчових продуктів у світі шоколаду та вин.

Останній придумав ідею витягти культури клітин із какао-бобів, щоб отримати поліфеноли — здорову для серця сполуку, багату темним шоколадом.

Вони очистили поверхню какао, витягнувши частину боба для інкубації в культуральному середовищі при 29° C у абсолютній темряві. Через 3 тижні над поверхнею квасолі проріс «мозоль», і дослідники помістили його в суспензійну культуру.

У біореакторі — Ейбл називає його «резервуаром» — він розмножується, виробляючи шоколад.

Вчені говорять, що це може бути шляхом до стійкого виробництва. Зараз реальність вирощування какао-бобів не така вже й солодка. Щоб розширити плантації фермери знищують тропічні ліси, що наносить непоправну шкоду екології.

У Кот-д’Івуарі близько 70% незаконної розчистки лісових територій пов’язано саме з посадкою какао

Вирощування шоколаду в лабораторії усуває цю проблему. Ба більше, зменшується потреба у використанні води та відпадає необхідність внесення пестицидів.

До слова, стартап, якому всього лише рік, уже привернув увагу інвесторів.

Нагадаємо, що нещодавно з’явився інноваційний шоколад для веганів, який містить горіхи замість масла, цикорій та дуже багато фруктів.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

На підтримку жіночого підприємництва можна отримати $5000 гранту

Проект спрямований на зміцнення економічних можливостей жінок під час війни та у післявоєнний період, з акцентом на інтеграцію жінок...

Колишній футболіст створює на Прикарпатті витриманий сир з віскі

Сир з віскі “Старий млин” – це ексклюзив, його витримка складає понад 6 місяців. Він створений для поціновувачів нового,...

IncrEdible Spoon – їстівні ложки замість пластика

Одноразові пластикові прилади - невід'ємна частина великої кількості бізнесів, пов'язаних з доставкою їжі. А ще - величезна проблема для...

Українське печиво з рідкісними грибами активує мозок та полегшує депресію

Їжовик відомий завдяки здатності відновлювати нейронні зв’язки, покращувати пам’ять і розумову діяльність. У компанії запевняють, що вживання цього гриба...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється, що особливо важливо для дітей молодшого віку, які можуть випадково...

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це голод, попит на спеції та прянощі в Україні був завжди,...

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Може вас зацікавити

«Асканія Бевериджиз» інвестувала 1,6 млн євро у прифронтове виробництво квасу

На третій рік війни група «Асканія» розширює своє виробництво...

Після 136 років виробництва м’яса ринковий гігант переходить на 100% рослинну їжу

Завершення виробництва м’ясної продукції відбудеться до кінця цього року,...

Danone анонсував випуск йогурту з відбракованих фруктів

Проект запущений в партнерстві зі стартапом Full Harvest. Це...

Стартап розробив ковбасу і котлети із коноплі та рису для високоефективного харчування

Використовуючи інноваційний процес, який максимізує вміст поживних речовин, стартап...

Вибір редактора
В продовження теми