Це підтвердили дослідження, проведене в Стоматологічному коледжі Університету Іллінойса, США.
Вчені встановлювали вплив напоїв, що містять рослинні поліфеноли на бактерію ротової порожнини Streptococcus mutans.
Всього вивчали 26 напоїв, готових до вживання, серед яких ароматизовані малинові чаї та коктейлі з журавлиного соку з додаванням цукру та без нього.
Зразок зубного нальоту був взятий у 16 дітей віком 7-11 років та вирощувався в лабораторних умовах.
Експеримент показав, що коктейль із журавлинного морсу Ocean Spray та дієтична журавлина Ocean Spray ефективно сприяли зменшенню більш ніж 90% росту та утворенню біоплівки Streptococcus mutans.
Біоплівки нальоту, вирощені в присутності цих напоїв були нещільно прикріплені та легко видалялись з поверхонь.
Протимікробна поліфенольна сполука проантоціанідини (PAC), яка присутня в готових до вживання напоях з журавлинного соку, сприяла призупиненню впливу бактерії.
PAC зменшує рівень хвороботворності збудника запалень ротової порожнини
Отже, пляшкові ароматизовані малинові чаї та коктейлі з журавлинного соку ефективно пригнічують ріст досліджуваних бактерій та розвиток біоплівки, встановили дослідники.
Концепція профілактики захворювань порожнини рота за допомогою натуральної їжі є новою та практичною, вважають експериментатори.
Джерело: Nutrition Insight