Таким шляхом пішла компанія Wheyward Spirit. Вона була заснована для того, щоб створювати алкогольні напої із вторинної сировини.
«Головна річ, якій ми повинні навчитися: відходи — це не відходи. Цілісно подивившись на продовольчу систему, ми можемо створити цілі компанії, які заповнять прогалини у виробничих ланцюгах», — говорить Емілі Дарчук, генеральна директорка та засновниця Wheyward Spirit.
Слідуючи цій концепції, Wheyward Spirit знайшла спосіб створити справжній харчовий спирт із сироватки — рідкого побічного продукту виробництва сиру.
«З кожних десяти фунтів молока виробник отримує лише фунт сиру. Решта дев’ять – вершкова і насичена поживними речовинами сироватка», — ділиться СЕО спиртової компанії.
Щорічно заводи отримують 100 млрд фунтів сироватки, але подальше використання знаходить лише половина цього об’єму.
Застосовуючи технологію бродіння та дбайливої дистиляції, Wheyward Spirit створила із відходів сировиробництва єдиний у своєму роді сироватковий спирт.
Він має аромат дубових відтінків, ванільного крему і теплі ноти спецій, згладжені витонченим ароматом груші, а також оксамитовий післясмак.
80-градусний продукт є універсальною основою для коктейлів та настільки м’який, що його можна пити в якості самостійного напою.
До речі, Wheyward Spirit пройшов незалежне сліпе тестування і був визнаний переможцем премії Good Food Award 2021 року.