Японці перетворили хміль, що лишається від виробництва пива, у нановолокно

Японці віднайшли спосіб перетворювати частину хмелю, що залишається як побічний продукт пивоваріння в нановолокно целюлози.

Хміль є основним інгредієнтом майже кожного виду пива. Цей традиційний консервант надає пиву насичену гіркоту, квіткові або цитрусові аромати в залежності від виду хмелю.

Втім, у пивоварінні застосовується лише квітка хмельової рослини. Решта, стебла та листя, які за словами дослідників складають близько 75% біомаси, отриманої при вирощуванні рослини, спалюються або викидаються.

Дослідницька група розробила метод «вторинного циклу», використовуючи стебла хмелю як сировину для вилучення целюлозного нановолокна (CNF).

Унікальні властивості CNF передбачають високу міцність і стабілізацію при низькій вазі

Тож, його можна використовувати як альтернативу рослинного походження для зменшення кількості пластмас на основі нафти.

CNF вже вдалося видобути з деревини та агропромислових відходів, серед яких листя ананаса, стебла банана, шкірки грейпфрута та відпрацьована кавова гуща з кафе.

Втім, «це перша спроба ізолювати CNF зі стебла хмелю», — каже Ізуру Кавамура, провідний дослідник проєкту.

Стінки клітин хмелю мають целюлозні мікрофібрили або дрібні і тонкі волокна у матриксі, що складаються з лігніну та геміцелюлози.

Проаналізувавши їх хімічний склад, дослідники зробили висновок, що стебла хмелю містять частину целюлози, яка майже дорівнює вмісту її в деревині.

Це означає, що такий метод не тільки б міг частково замінити нафту, але й використовуватись замість деревини для виробництва CNF.

Джерело: New Food Magazine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Схожі теми

Молекулярний веганський мед почнуть продавати в Європі з наступного року

Інноваційний продукт американського виробництва просуватиме на новому ринку виробник органічних продуктів Narayan Foods. Зараз продукція компанії представлена в більш...

Компанія, в яку вклався Білл Гейтс, спільно з китайським гігантом фаст-фуду виводить страви з рослинною яловичиною

Новинки можна буде скуштувати в Panda Express Innovation Kitchen в Пасадені (Каліфорнія) уже в лютому.Дві нові страви Beyond Meat...

Делікатна страва. Смажений бекон із пшениці хрустить та пахне, як справжнє м’ясо

Головними складниками продукту є в’яжучий компонент Lory Bind на основі пшениці та суміш спецій.У Loryma таке поєднання назвали «ідеально...

У Нідерландах вирощуватимуть чорну ікру в лабораторії, щоб врятувати білугу від вимирання

Вчені з Wageningen University & Research (WUR) та голландського стартапу Geneus Biotech щойно створили нове науково-дослідницьке партнерство для розробки...

Радіація та стейк: вчені наполягають на опроміненні потенційно зараженої їжі

У ході досліджень вчені проаналізували понад дві тисячі спалахів харчових захворювань за 2009-2020 рр., викликані Campylobacter, Salmonella, E. coli...

Нове покоління підсолоджувачів для створення більш здорових та менш калорійних продуктів харчування

Сучасне суспільство ставить перед собою все більше завдань у питанні здорового способу життя та раціонального харчування. Одним з ключових...

Може вас зацікавити

Легендарний бренд випустив рослинну котлету, яку не відрізнити від справжнього м’яса

З новими котлетами Beyond Meat дебютує ексклюзивно в американській...

Компанії-гіганти стимулюють революцію рослинного м’яса: за три роки ринок подвоїться

Згідно зі свіжим звіту ProVeg International, явним лідером у...

Вибір редактора
В продовження теми