Японці перетворили хміль, що лишається від виробництва пива, у нановолокно

Японці віднайшли спосіб перетворювати частину хмелю, що залишається як побічний продукт пивоваріння в нановолокно целюлози.

Хміль є основним інгредієнтом майже кожного виду пива. Цей традиційний консервант надає пиву насичену гіркоту, квіткові або цитрусові аромати в залежності від виду хмелю.

Втім, у пивоварінні застосовується лише квітка хмельової рослини. Решта, стебла та листя, які за словами дослідників складають близько 75% біомаси, отриманої при вирощуванні рослини, спалюються або викидаються.

Дослідницька група розробила метод «вторинного циклу», використовуючи стебла хмелю як сировину для вилучення целюлозного нановолокна (CNF).

Унікальні властивості CNF передбачають високу міцність і стабілізацію при низькій вазі

Тож, його можна використовувати як альтернативу рослинного походження для зменшення кількості пластмас на основі нафти.

CNF вже вдалося видобути з деревини та агропромислових відходів, серед яких листя ананаса, стебла банана, шкірки грейпфрута та відпрацьована кавова гуща з кафе.

Втім, «це перша спроба ізолювати CNF зі стебла хмелю», — каже Ізуру Кавамура, провідний дослідник проєкту.

Стінки клітин хмелю мають целюлозні мікрофібрили або дрібні і тонкі волокна у матриксі, що складаються з лігніну та геміцелюлози.

Проаналізувавши їх хімічний склад, дослідники зробили висновок, що стебла хмелю містять частину целюлози, яка майже дорівнює вмісту її в деревині.

Це означає, що такий метод не тільки б міг частково замінити нафту, але й використовуватись замість деревини для виробництва CNF.

Джерело: New Food Magazine

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

В Ізраїлі представили перший в світі стейк рибай на основі клітин, надрукований на 3D принтері

Технологія 3D-біодруку Aleph Farms поєднує в собі культивування клітин і 3D-друк. Як зазначають в компанії, живим клітинам коров'ячої тканини...

Желе з біореактора: стартапи шукають нові способи створення желатину

Textura Tempo позиціонується як «новий тип желатину», може використовуватися для кремів, начинок, замороженої випічки та решти термочутливих продуктів.Інгредієнт можна...

В Одесі виробляють живу олію з осадом, що посилює смак

Засновники підприємства говорять, що їхня сім'я вже понад п'ять років не використовує рафіновані олії з полиць супермаркетів після того,...

Новинка для напоїв: підсолоджувач з африканських ягід готовий вийти на ринок

Компанія Roquette, яка виробляє рослинні інгредієнти, та її німецький біотехнічний партнер планують запустити в виробництво свій протеїновий підсолоджувач Brazzein. У...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

«Молочний альянс» та Українська молочна компанія спільно з БФ «Управляй Майбутнім» передали молочну продукцію польовому госпіталю

Група компаній «Молочний альянс», Українська молочна компанія та БФ «Управляй Майбутнім» об'єднали зусилля для підтримки українських захисників, які перебувають на лікуванні у Головному...

Українці питимуть на Новий рік пиво із шоколадом, який здобув світове золото

Для напою використали чорний шоколад із домініканської какаовели, а також ялівцеві ягоди та вишневий сік. У результаті вийшов молочний...

Майстриня із Закарпаття поєднала “дубайський шоколад” із начинкою з сала

Серед них — шоколад зі сливовим лекваром, що нагадує смак Закарпаття, а також шоколад із в'яленим м’ясом та салом...

Може вас зацікавити

Чи є майбутнє в їжі майбутнього? Про перспективи функціональної та корисної їжі в Україні

Через повномасштабну війну сегмент корисної їжі та напоїв в...

Неможливе можливо: Impossible Foods готується до виходу на IPO з оцінкою в $10 млрд

Наступного року компанія проведе первинне публічне розміщення – традиційне...

Британці створили рослине молоко третього покоління

Йоркширський бренд Mighty Drinks, найбільш відомий своїм веганським гороховим...

Магія їжі майбутнього: вперше створили смузі зі шпинату, авокадо та яєчного білку, який виробляють мікроби

Новий коктейль під назвою Pineapple Greens Protein містить біоідентичний...

Розклав на молекули: Український творець молекулярного борщу отримав вищу світову відзнаку

Ця офіційна нагорода вважається вищою відзнакою у світі гастрономії,...

Вибір редактора
В продовження теми