Вчені створили ванілін із використаних пластикових пляшок

Вчені знайшли новий спосіб використання пластикових відходів як ресурсу харчової промисловості шляхом перетворення споживчого поліетилену (ПЕТ) у ванілін за допомогою ряду хімічних реакцій.

Команда з Единбурзького університету використала у лабораторії кишкову паличку для перетворення терефталевої кислоти — молекули, отриманої з ПЕТ — у молекулу, що надає ванілі характерний смак і запах. 

Фактично дослідники перетворили використану пластикову пляшку у ванілін

“Наша робота кидає виклик сприйняттю пластику як проблемних відходів, і натомість демонструє його використання як нового ресурсу, з якого можна отримувати високоцінні продукти”, — говорить доктор Стівен Уоллес, керівник проєкту та дослідник дослідник UK Research and Innovation (UKRI).

Науковці стверджують, що вироблений ванілін буде придатним для споживання людиною. Проте знадобляться подальші експериментальні випробування.

Обсяг щорічних ПЕТ-відходів у світі оцінюється у 50 млн т. Це спричиняє серйозні економічні та екологічні наслідки. Переробка ПЕТ можлива, але існуючі технології створюють продукцію, яка продовжує сприяти забрудненню пластиком всього світу.

“Використання мікробів для перетворення шкідливих для навколишнього середовища відходів у цінні молекули, які можна широко застосовувати у косметиці та продуктах харчування — прекрасна демонстрація “зеленої хімії”, — додав Елліс Кроуфорд, редактор видавництва Королівського хімічного товариства.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Протеїн з люпину, який їсть легендарна Бейонсе: створили начинку для пельменів, м’ясо та аналог риби

Lupreme – це протеїн із необробленого солодкого люпину, який дозволяє виробникам альтернативної їжі створювати нові замінники тваринних страв або...

Лондонський стартап створив їстівну упаковку з матеріалу, який за добу виростає до метра

Стартап пропонує замінити пляшки, пластикові бокси та поліетиленові пакети на пакування з революційного матеріалу, який можна їсти.Пакування Oohos виготовляється...

Перше в світі лабораторне м’ясо краба потрапило в ресторани. Ціна — $3000 за кілограм

Її провів шеф-кухар Хосе Луїс Дель Амо з компанії TheTasteLab у ресторані Bukit Timah Kebaya. Він приготував дві страви...

Австралійці роблять унікальні горілку, джин, лікер та перший у світі віскі з овечої сироватки

Винокурню власники ферми створили як екологічний спосіб переробки відходів виробництва овечого сиру Grandvewe.«Ми знайшли застосування сироватки у сфері алкогольних...

Пиво та сидр займають понад 90% обсягу на ринку слабоалкогольних напоїв в Україні – дослідження

Моніторинг ринку слабоалкогольних напоїв в Україні свідчить про значні зміни у сфері, що зумовлені як глобальними тенденціями, так і...

Кондитерська мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи

Власна кондитерська» мережі супермаркетів «Сільпо» випустила лімітовану колекцію цукерок ручної роботи у пакованні, дизайн якого створили українські ілюстраторки —...

Понад 1600 малозабезпечених літніх людей у Києві отримали продуктові набори за підтримки Corteva Agriscience та GlobalGiving

Завдяки цьому гранту було закуплено продуктові набори, які в зимовий період напередодні новорічних свят передали понад 1600 літнім киянам,...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Може вас зацікавити

Найсолодші ягоди на полиці супермаркетів відбиратимуть портативні сканери

Як пояснила Брі Райтер Сміт, директор з дизайну систем...

Колишні керівники мережі, яка скоро зайде в Україну, випустять веганські яйця

Юрген Ахенбах, Мартін Гессе, Олександр Вільчек і Дітер Лампрехт...

Шведський стартап, в який вклався засновник SoundCloud, створив веганську фету та залучив мільйони

Раунд очолили існуючі інвестори Astanor Ventures та Northzone. Стартап...

Біотехнологи з Массачусетсу створили дешевий консервант із сполуки, яка є у помідорах, часнику та вині

Консервант не містить штучних інгредієнтів, має тривалий термін зберігання...

Вихідець із Nestlé поєднав каву з канабісом для потужного заряду енергією

Готові до вживання напої з канабісом мають об’єм 12...

Вибір редактора
В продовження теми