Вчені знайшли консервант, який дозволяє їсти м’ясо сирим

New Chua — закуска із ферментованого свинячого м’яса. Їдять її у сирому вигляді і вона не викликає харчових отруєнь. Це спонукало вчених Мельнбурського університету RMIT (Австралія) дослідити потенційні антибактеріальні властивості закуски.

У ферментованому м’ясі дослідники виявили новий тип речовини, що вбиває бактерії — Плантациклін B21AG

Виявлена сполука відноситься до групи бактеріоцинів, які виробляються у природному середовищі для знищення конкуруючих штамів бактерій. Бактеріоцини створюють отвори у мембранах «бактерій-мішеней», що призводить до витікання вмісту клітини, ефективно знищуючи її.

На сьогодні лише один бактеріоцин має ліцензію на використання як харчовий консервант — нізин. Втім, він чутливий до температури та рН, що обмежує його застосування.

За словами дослідників, плантациклін є більш стійким і ефективним проти  ширшого кола бактерій. Він зберігає свою цілісність при нагріванні до 90 ºС протягом 20 хвилин та залишається стабільним при високих і низьких рівнях рН. Безбарвний, без смаку та запаху.

Плантациклін може знищити ряд хвороботворних організмів, включаючи потенційно небезпечну для життя лістерію, котра витримує навіть заморожування.

Це відкриття сприяє вирішенню глобальної проблеми харчових відходів, яка щорічно коштує промислово розвинутим країнам близько $680 млрд та створює 8% викидів парникових газів.

Дослідники RMIT почали експериментувати з методами подальшого очищення сполуки і планують включити її в тестові харчові продукти.

Джерело: Food Navigator

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Вчені отримали із коноплі їстівне нанопокриття для їжі

Технологія базується на наноемульсії «олія-у-воді». Наразі очікується публікація результатів досліджень з приводу засвоюваності рецептури покриття шлунково-кишковим трактом.Розробники говорять, що...

Тренди ресторанного бізнесу: ТОП трендів 2022 року

Незважаючи на те, яким важким минулий рік став для ресторанної галузі, у 2021 році відкрилося безліч нових закладів; а...

Споживачі активно переходять на рослинні яйця: зростає ринок, з’являються нові продукти

Згідно з даними, зібраними некомерційною організацією Good Food Institute та Plant Based Foods Association, у 2022 році сегмент яєць...

Стартап із Кремнієвої долини перепрограмував ДНК дріжджів, щоб створити яєчний білок без курей

Продукт під назвою EVERY ClearEgg має широке застосування та повинен підвищувати поживність нетваринних продуктів.Заснована в 2014 році, компанія розробляє...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Вчені, яких підтримує бізнес-інкубатор Y Combinator, накачають лабораторного лосося колагеном для «справжності»

Оскільки колаген та м’язові волокна плавляться при різній температурі,...

На олії з мікробів смажатимуть котлети та картоплю фрі — краще для екології та здоров’я

Інновація потрапила на прилавки роздрібних точок продажу рік тому,...

Сироватку від йогурту перетворили в ігристий тонік з пробіотиками та кальцієм

Ще з 17-го століття сироватку вважали модним імуностимулюючим напоєм...

«Салат майбутнього», створений за аерокосмічними технологіями, зібрав мільйон інвестицій

Загальні інвестиції в проект оцінюються майже в $13 млн Флагманський...

Датський виробник інгредієнтів створив нову культуру, яка підвищує солодкість молочних продуктів без цукру

«Діапазон Sweety є культурою термофільного стрептокока і лактобактерій, які...

Вибір редактора
В продовження теми