Про це свідчать дані американської The NPD Group, яка оцінювала динаміку у порівнянні з аналогічним місяцем 2020 року, коли сектор потерпав від карантинних обмежень.
Найбільшу частку відвантажень білків на рослинній основі становлять замінники яловичини. Їх відвантаження у квітні 2021 року зросли на 45% порівняно з тим самим місяцем рік тому та 82% порівняно з періодом двохрічної давності.
Аналоги курятини на рослинній основі, більш нова категорія, продемонструвала приріст на 82% у квітні 2021 року порівняно з квітнем 2020-го, і на 25% порівняно з квітнем 2019 року.
Значний приріст отримали і класичні рослинні білки — зерно, горіхи, овочі, тофу та темпе.
«Було багато дискусій щодо рослинних замінників яловичини та іншого м’яса, а також про те, є рослинна мода примхою чи тенденцією, — говорить Тім Файрес, президент SupplyTrack (входить до NPD). — Але справа у тому, що кухарі та оператори ринку розглядають категорію рослинних білків як гнучкий варіант для розробки рецептур та позицій меню, які мають приємний смак і приносять задоволення гостям».
Поряд з курятиною, новою категорією, що зароджується в сегменті, стає рослинна риба, додають в NPD.
Компанія не вказує причини збільшення обсягів поставок. Проте експерти ринку говорять, що двома основними чинниками є доступність та ціна.
І Impossible Foods, і Beyond Meat, два найбільших гравця в аналоговому просторі яловичини, різко наростили виробництво за останні пару років, що допомогло знизити ціни і наблизитись до рівня паритету з м’ясом тварин.
Нагадаємо, компанія GreenGo створила перший в Україні стейк на рослинній основі — GreenBeefSteak. Інноваційна розробка унікальна не тільки для українського споживача, а й для всього світу.