Нова упаковка не містить жодного пластику. Більше того, вона подовжує термін зберігання продуктів.
У рамках проекту «BioActiveMaterials» група дослідників вирішила взяти за основу інноваційної упаковки звичайний папір. Але найцікавіше те, що його внутрішню поверхню покрили сумішшю білків та восків з біологічно активними добавками.
Покриття наноситься на рулон паперу у рідкому вигляді, і лише потім з нього створюють упаковку
«Білки діють як кисневий бар’єрний шар, а воски утворюють водяну пароізоляцію, не даючи тим же фруктам швидко висихати. Біодобавки мають антиоксидантну та протимікробну дію. Це сповільнює псування м’яса та риби», – розповідає доктор Міхаела Мюллер, керівник відділу інновацій з функціональних поверхонь та матеріалів у Fraunhofer IGB.
Для виробництва екологічної упаковки білок отримують з таких рослин як ріпак, люпин або соняшник.
У якості воску дослідники вибрали бджолиний та віск, отриманий з північномексиканської канделили і бразильської пальми карнауби. Ці воски є біологічно розкладаними, дозволені для контакту з їжею та легко доступні на ринку.
Після використання упаковку можна покласти у сміттєвий контейнер для утилізації.