З ряски створили найстійкіший у світі білок. Він такий же, як яєчний

Каліфорнійський стартап Plantible Foods створив білок на основі лемни та працює над підготовкою комерційних масштабів виробництва.

Лемна, відома як ряска, є прекрасним джерелом RuBisCO. У фотосинтезуючих рослин RuBisCO — це фермент, відповідальний за перший етап фіксації вуглецю, завдяки чому вуглець з атмосфери поглинається рослинами і перетворюється у глюкозу та білок.

Вміст білка у окремих видах ряски становить 40-45%

«Найцікавіше в RuBisCO полягає в тому, що він має такі ж властивості, що і яєчний білок, сироватка та казеїн», — кажуть у компанії.

Ферма з вирощування ряски

Це дає можливість створювати сирні, молочні або м’ясоподібні текстури більш ефективно у порівнянні з білком зернових.

Ряска вирощується у аквафермах з дотриманням температурного режиму. Оскільки після розмноження водна рослина продовжує свій ріст, подвоюючись у масі кожні 48 годин, це дає можливість створити вигідний ланцюг виробництва білка без простоїв.

Стартап використовує власну технологію екстракції, щоб створити органічний і повноцінний білок, котрий у компанії позиціонують як найбільш стійкий у світі рослинний протеїн.

Лемну перемелюють, висушують, та за допомогою центрифуги суміш розділяють на білок і клітковину. Під впливом температур видаляють зелений пігмент — хлорофіл, а з допомогою активованого вугілля вдається позбутись ароматизаторів — поліфенолів.

На виході отримують чистий білок у вигляді порошку без смаку та запаху, що не містить 8-ми відомих алергенів.

На сьогодні Plantible Foods співпрацює з невеликою групою комерційних партнерів над випуском білка з ряски та підготовкою до комерційних масштабів.

Джерело: The Spoon

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Британський новатор переробив залишки капусти у високобілкову харчову добавку

Компанія Nutrapharma, що базується в Лінкольні (Англія), навесні запропонує ринку нову харчову добавку у вигляді капсул — високобілковий порошок,...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Пивоварні заливають пиво електролітами та додають бджолиний пилок

Пивоварні, намагаючись угнатися за сучасними трендами, втілюють в життя свої найшаленіші ідеї. На поличках американських магазинів уже зараз можна...

Bolt Food розширюється на Харків та дає безкоштовну доставку в честь запуску

В компанії зазначають, що прагнуть покрити сервісом якомога більше міст України.Сервіс Bolt Food ― це послуга швидкої та доступної...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

Автономні роботи з доставки їжі атакують «останню милю»

Останнім часом спостерігається стрімкий прогрес розвитку автономної доставки на...

Доісторичне печиво: Виробник сумішей для випічки створив лінійку старовинного харчування

Продукти, натхненні аюрведичними принципами, є органічними та не містять...

Ізраїльтяни створили закуски з ультразвуком замість цукру

У печиві або батончиках мюслі для поєднання різних натуральних...

Бекон із яблук, картоплі та кленового сиропу переміг натуральне м’ясо у всесвітньому конкурсі

М’ясо рослинного походження було визнано кращим порівняно з тваринним...

Виробник м’яса із найбільшого деревного фрукта зібрав $23 млн, щоб розширити продажі

Провідний американський бренд веганських заморожених продуктів Jack & Annie's...

Вибір редактора
В продовження теми