З ряски створили найстійкіший у світі білок. Він такий же, як яєчний

Каліфорнійський стартап Plantible Foods створив білок на основі лемни та працює над підготовкою комерційних масштабів виробництва.

Лемна, відома як ряска, є прекрасним джерелом RuBisCO. У фотосинтезуючих рослин RuBisCO — це фермент, відповідальний за перший етап фіксації вуглецю, завдяки чому вуглець з атмосфери поглинається рослинами і перетворюється у глюкозу та білок.

Вміст білка у окремих видах ряски становить 40-45%

«Найцікавіше в RuBisCO полягає в тому, що він має такі ж властивості, що і яєчний білок, сироватка та казеїн», — кажуть у компанії.

Ферма з вирощування ряски

Це дає можливість створювати сирні, молочні або м’ясоподібні текстури більш ефективно у порівнянні з білком зернових.

Ряска вирощується у аквафермах з дотриманням температурного режиму. Оскільки після розмноження водна рослина продовжує свій ріст, подвоюючись у масі кожні 48 годин, це дає можливість створити вигідний ланцюг виробництва білка без простоїв.

Стартап використовує власну технологію екстракції, щоб створити органічний і повноцінний білок, котрий у компанії позиціонують як найбільш стійкий у світі рослинний протеїн.

Лемну перемелюють, висушують, та за допомогою центрифуги суміш розділяють на білок і клітковину. Під впливом температур видаляють зелений пігмент — хлорофіл, а з допомогою активованого вугілля вдається позбутись ароматизаторів — поліфенолів.

На виході отримують чистий білок у вигляді порошку без смаку та запаху, що не містить 8-ми відомих алергенів.

На сьогодні Plantible Foods співпрацює з невеликою групою комерційних партнерів над випуском білка з ряски та підготовкою до комерційних масштабів.

Джерело: The Spoon

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Фіни тестують пиво та горілку з вуглекислого газу. Виробництво — з наступного року

Зараз Aircohol разом із фінською алкогольною компанією Brukett розробляються плани промислового виробництва «найбільш екологічно чистого алкоголю у світі» у...

Дизайнерка з Іспанії перетворює харчові відходи на засоби по догляду за шкірою

Віра виготовляє продукти по догляду за шкірою із фруктів, наприклад з апельсинів, від яких відмовилися супермаркети, оскільки вони не...

Володар премії «Греммі» створив морозиво без молока. Воно вже на полицях найбільших рітейлерів

JD’s Vegan розробив три нові смаки до своєї лінійки: Chocolate My Way, який описують як надбагатий і декадентський; Key...

ТОП-5 трендів харчування в найближчому майбутньому

Тренди ми задаємо самі, і робимо це вже зараз. І називаємо трендами те, що не досягло промислових масштабів, та...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Вінницька компанія робить макарони з виноградними кісточками та гарбузом

Макарони «Мак-Вар Екопродукт» — єдині, що визнані МОЗ України...

Німецькі вчені розробили шоколад із квашеного вівса та дріжджів

Planet A Foods заснували німецькі вчені – брат та...

Німці створили із картоплі низькокалорійний попкорн для собак

Цей снек вперше з’явився в адвент-календарі компанії у 2023...

Сухе пиво — американці створили інноваційну приправу, яка підкорює ринок

"Так само, як New Belgium Brewing робить пиво світового...

Вибір редактора
В продовження теми