Сейтан або «пшеничне м’ясо» — це рослинний білок, який виготовляється з пшеничної клейковини
Дані показують, що вуглецевий слід продукції LoveSeitan становить лише 46,6 кг викидів вуглецю на кожні 100 кг сейтану. У свою чергу, для яловичини цей показник складає 6000 кг викидів вуглекислого газу на кожні 100 кг готового продукту, а для ягнятини — 2400 кг вуглецю на 100 кг продукту.
У ході дослідження було встановлено, що молочний сир та курятина традиційного виробництва мають відносно низькі значення вуглецевого сліду: 2100 кг викидів на 100 кг продукту для сиру та 600 кг викидів на 100 кг продукту для курки.
Втім, навіть такі показники істотно перевищують вуглецевий слід у порівнянні з рослинними аналогами. Це свідчить про те, що сейтан набагато лояльніший для навколишнього середовища, ніж традиційне м’ясо.
«У нашому продукті більше білка, менше жиру і він у 130 разів більш стійкий, ніж яловичина. У вас може бути 130 гамбургерів із сейтану за той самий вуглецевий слід, що і один яловичий бургер», — сказав Стів Суіндон, співзасновник LoveSeitan.
На кожні 100 гр продукції британського «пшеничного м’яса» припадає 28 гр білка та всього 1,2 гр жиру
До того ж, сейтан містить вітамін В12, що не завжди є у складі рослинних аналогів м’яса.
Згідно даних аналітиків, сегмент яловичини на рослинній основі може досягти позначки $16 млрд вже до 2030 року.
Джерело: Green Queen, New Food Magazine