Ферментація не є новою розробкою, цей процес вдало використовується для модифікації смаку та текстури рослинних інгредієнтів.
Втім, американська компанія SuperBrewed Food здійснила прорив у ферментаційному та альтернативному білковому просторі.
«Ми розпочали з розгляду системи травлення потужних наземних ссавців, таких як горили, які харчуються виключно рослинами, але мають бактерії травної системи, які перетворюють рослинну біомасу на білки», — сказав Брайян Трейсі, генеральний директор компанії.
SuperBrewed Food «витягли» унікальний мікроб із слизової оболонки кишечника травоїдної тварини, який у природному середовищі приймає участь у травленні та розмножили його за допомогою цукрів.
Компанія використовує анаеробне бродіння — такий же процес, як у пивоварнях
Далі бактеріальний білок промивають, відокремлюють та сушать, створюючи білковий порошок, готовий до застосування.
Готова біомаса має молочний смак, надзвичайно високий рівень білка — до 85% та значущий рівень вітаміну В12. До того ж він є гіпоалергенним та не містить ГМО. Здатний до піноутворення та емульгування.
Одна чайна ложка білкового порошку містить 25% рекомендованої щоденної порції вітаміна В12
На сьогодні компанія залучила $45 млн капіталу від приватних інвесторів та збирається відкрити свій перший раунд фінансування для зовнішніх інвесторів, який планує використати для комерціалізації своїх продуктів, за попередніми даними — веганських сирів, на початку 2022 року.
Джерело: The Spoon, SuperBrewed Food