Всього вирощуванням м’ясних культур займається 76 компаній — на 43% більше, ніж в 2019 р.
В сегменті рослинних замінників білку лише в США за останній рік з’явилося 112 нових брендів — замінників м’яса, яєць та молока.
Також запущено 13 компаній, які виготовляють альтернативні продукти за технологією ферментування.
Як свідчать дані Інституту хорошої їжі (Good Foof Institute), зараз — ідеальний час для інвестування в сегмент альтернативного білку. Він має значний потенціал та високі темпи щорічного приросту.
Справжнім розсадником досліджень та комерціалізації клітинного м’яса дослідники інституту називають Ізраїль. За останній рік він запустив мінімум 5 підприємств, що займаються культивуванням білку.
Також 2020 рік був першим роком, коли споживачі змогли придбати справжні молочні продукти без тварин, виготовлені за технологією точного бродіння. Таким є, наприклад, морозиво Perfect Day.
В цілому, ферментаційні компанії, спрямовані на виробництво білку, у 2020 р. отримали $590 млн інвестицій, що удвічі перевищує обсяг попереднього року.
Ще однією тенденцією є створення цільнокускового м’яса. Для рослинних замінників стартапи навчилися використовувати 3Д-друк та інші подібні підходи.
“Індустрія альтернативних білків у 2020 р. залучила рекордних $3,1 млрд інвестицій — більше, ніж за будь-який рік раніше. Це багатообіцяючий сигнал для подальшого розвитку категорій, що лише зароджуються”, — додали в Good Foof Institute.