Стає прозоріше: ЄС більше не вважає безпечною добавку, що робить жуйки непрозорими

Європейське агентство з безпечності харчових продуктів EFSA після проведення додаткових досліджень більше не вважає безпечною харчову добавку Е171 (діоксид титану).

«E171 — це барвник без харчової цінності», — говорить Каміль Перрен, старший співробітник Європейської групи споживачів BEUC.

Барвник переважно використовується у солодощах, жувальних гумках, випічці та соусах, щоб надати їм непрозорого або помутнілого ефекту. Однак Перрен стверджує, що це «не потрібно з технологічної точки зору».

«Е171 використовується лише в естетичних цілях, барвник не має харчової цінності. Також він ніяк не подовжує термін зберігання їжі. Коротше кажучи, не приносить жодної користі споживачам», — пояснює Перрен.

Досвід Франції показує, що виробники харчових продуктів можуть відмовитися від цього барвника.

BEUC  вважає за необхідне заборонити Е171 в усьому ЄС

Раніше спірний інгредієнт почали пов’язувати із негативними наслідками для здоров’я, включаючи пошкодження кишкової флори та розвиток раку. Саме тому EFSA взялось проаналізувати «багато тисяч наукових робіт, які стали доступними з 2016 року».

«Беручи до уваги всі наявні наукові дослідження та дані, ми дійшли висновку, що діоксид титану більше не можна вважати безпечним як харчову добавку», — заявив професор Магед Юнес, голова групи EFSA.

Європейське агентство не змогло виключити проблеми, пов’язані з генотоксичністю після споживання частинок Е171. «Після прийому всередину поглинання частинок діоксиду титану є низьким, проте вони можуть накопичуватися в організмі», — сказав Юнес.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Безалкогольне ігристе вино з канабісом знімає стрес і покращує настрій

Хоча напій не містить тетрагідроканабінолу (головного психоактивного компонента канабісу), у складі ігристого є терпенові інгредієнти з «терапевтичними властивостями» –...

Шеф-кухар, який допомагає українцям, першим в США смажитиме лабораторну курятину

Міністерство сільського господарства США надало підрозділам Upside Foods і Eat Just Грант інспекції (GOI), що дозволяє компаніям здійснювати комерційне...

Веганське в’ялене м’ясо для собак — американський виробник енергетиків створив новий продукт

Clif Bar & Company, американський виробник енергетичних закусок та напоїв з 30-річною історією, вперше занурився у ринок веганських кормів...

Інвестори вкладають $0,2 млрд у м’ясо з «пробірки» — завод збудують у Перській затоці

Зараз Eat Just культивує курятину на потужностях в Сінгапурі та співпрацює з сервісом foodpanda, аби доставляти інноваційну їжу відразу...

Український виробник корисних солодощів виходить на ринки США та Великої Британії

За останні три роки сукупний виторг вінницького виробника зріс у 2,5 рази, а у 2024 році перевищив 1,5 млрд...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Може вас зацікавити

Коктейль з левовою гривою. Енергетичний шот на травах та грибах знижує стрес та навіть вагу

Енергетичний напій виготовляється на рослинній основі та має смак...

Штучний інтелект зімітував нюх комах, щоб перевіряти безпечність їжі

Scentian Bio створила біосенсорну платформу, яка працює на штучному...

Вінницькі ресторатори готують делікатес з паразитів, що вражають кукурудзу

Ініціатором приготування та популяризації страви на Вінничині став Михайло...

Сторічний бренд створив курятину в порошку, яка за хвилину перетворюється на м’ясо

Нова лінійка продуктів включає Plant-Based Chick’n, виготовлений лише з...

Колишні керівники мережі, яка скоро зайде в Україну, випустять веганські яйця

Юрген Ахенбах, Мартін Гессе, Олександр Вільчек і Дітер Лампрехт...

Вибір редактора
В продовження теми