Стає прозоріше: ЄС більше не вважає безпечною добавку, що робить жуйки непрозорими

Європейське агентство з безпечності харчових продуктів EFSA після проведення додаткових досліджень більше не вважає безпечною харчову добавку Е171 (діоксид титану).

«E171 — це барвник без харчової цінності», — говорить Каміль Перрен, старший співробітник Європейської групи споживачів BEUC.

Барвник переважно використовується у солодощах, жувальних гумках, випічці та соусах, щоб надати їм непрозорого або помутнілого ефекту. Однак Перрен стверджує, що це «не потрібно з технологічної точки зору».

«Е171 використовується лише в естетичних цілях, барвник не має харчової цінності. Також він ніяк не подовжує термін зберігання їжі. Коротше кажучи, не приносить жодної користі споживачам», — пояснює Перрен.

Досвід Франції показує, що виробники харчових продуктів можуть відмовитися від цього барвника.

BEUC  вважає за необхідне заборонити Е171 в усьому ЄС

Раніше спірний інгредієнт почали пов’язувати із негативними наслідками для здоров’я, включаючи пошкодження кишкової флори та розвиток раку. Саме тому EFSA взялось проаналізувати «багато тисяч наукових робіт, які стали доступними з 2016 року».

«Беручи до уваги всі наявні наукові дослідження та дані, ми дійшли висновку, що діоксид титану більше не можна вважати безпечним як харчову добавку», — заявив професор Магед Юнес, голова групи EFSA.

Європейське агентство не змогло виключити проблеми, пов’язані з генотоксичністю після споживання частинок Е171. «Після прийому всередину поглинання частинок діоксиду титану є низьким, проте вони можуть накопичуватися в організмі», — сказав Юнес.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Мармурова яловичина, вирощена в лабораторії, стала продуктом року на світовому конкурсі

AgTech Breakthrough Awards — це міжнародна премія, що присуджується компаніям, які впроваджують інноваційні рішення у виробництві їжі та сільському...

Стартап Hyundai зібрав $10 млн на завод з виробництва грибної шкіри

Гроші підуть на комерціалізацію штучної шкіри на основі міцелію у 2023 році.«Ми використаємо це нове фінансування, щоб відкрити виробничий...

Сировина для рослинних крабів, м’яса та пластику: як стартапи використовують найменших жителів океану

Різноманітна група фотосинтезувальних організмів стала основою для виготовлення барвників, харчових добавок, добавок омега-3, рослинної риби та м’яса, крабів, котлет,...

Крафтовим виробникам роздають гранти на автентичні продукти

Переможці конкурсу отримають мікрогрант у сумі 1500 грн на втілення автентичної ідеї.Якщо ідея виробу виявиться конкурентоспроможною та цікавою для...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

В очікуванні п’ятикратного росту: Beyond Meat та Nestle штурмують ринок замінників м’яса

У серпневому звіті агентства Bloomberg Intelligence перераховуються різні причини...

Після окупації українці створили експериментальний кизиловий соус до сиру та кизилове вино

Нове виробництво включає цех виготовлення  плодово-ягідної продукції площею 200...

Стартап з виробництва яєчних чіпсів знайшов інвестора-мільярдера

Інвестор уже розпочав співпрацю з засновниками стартапу Ніком Гамбургером...

Один завод замінить 30 тис. корів: інвестори вкладають шалені гроші в їжу з мікробів

Компанія очікує отримати дозвіл на нову їжу від ЄС...

В Нідерландах новорічне пиво варять з ялинкових голок

В Нідерландах знайшли застосування ялинкам після новорічних свят. Місцева...

Вибір редактора
В продовження теми