Exmoor Caviar відома світу як ферма по вирощуванню ікри осетрових, де умови існування риб максимально наближені до природних. Зараз компанія поставляє свою продукцію в готелі і більш як 80 ресторанів з «мішленівськими зірками».
Exmoor Caviar розробили три види «чистої ікри», які виготовляються без шкоди для риб
Для отримання «ікри з ядерного синтезу», забирають білки і ліпіди з ікорних мішків та шляхом сферифікації вирощують продукт ікри — фактично фальшиву ікру, виготовлену зі справжньої. Вона може з’явитись на полицях супермаркетів найближчими місяцями.
«Ікра злиття» виготовляється з тих же білків і ліпідів в біореакторі для отримання білкового порошку.
«Ікра, вирощена на клітинах» формується з клітин осетрових, поміщених в біореактор з гормонами.
Планується, що дві останні вийдуть на ринок протягом кількох наступних років.
Зі слів Кеннета Беннінга, генерального директора компанії, продукт має коштувати дешевше за свій природній аналог завдяки можливості виготовляти великі об’єми за короткий термін.
Ікра буде мати ідентичний смак і текстуру
Клітинна технологія дає можливість виготовляти ікринки відповідного розміру, чим більша — тим бажаніша.
У компанії планують відтворити різні типи ікри, наприклад білуги та інших видів риб, що перебувають під загрозою зникнення.
Оскільки продукт багатий вітамінами, незамінними амінокислотами та антиоксидантами, лабораторно вирощена ікра найближчим часом може стати функціональною їжею для масового ринку. За даними аналітиків, суспільство готове платити за екологічну продукцію більше.
Джерело: Food Navigator