На Київщині виготовляють старовинний шумерський напій з меду та ягід

Підприємець Сергій Липко побудував у Київській області першу в Україні медоварню та налагодив промислове виробництво сікери.

Сікера – алкогольний напій, створений на базі меду та фруктів. Завод переробляє 60 т меду щороку. Потужності з виробництва напою складають 200 т.

Липко розповідає, що сікеру робили східні країни ще три тисячі років тому. Це напій шумерського походження, перші згадки про якого датуються VIII-VII сторіччями до нашої ери.

Шумери готували напій з меду та фініків. Липко дещо змінив рецептуру, застосував сучасні технології й обладнання, але зберіг традиційні підходи до виробництва.

«Наше правило – не використовувати доданого спирту і цукру. Ми єдині у світі, хто виробляє такий медовий напій», – запевняє власник медоварні.

Сам бізнесмен має пів сотні вуликів. Виробництво сікери було для нього можливістю створювати додану вартість на ринку меду.

Якщо гуртом кілограм мед можна продати за 50 грн, то вартість сікери – в три-чотири рази вища.

Сікеру роблять із соку чорної та червоної смородини, яблучного, ожинового соків та меду.

Виготовлення починається з наповнення медом та водою 1600-літрового котла. У ньому пастеризуючи суміш продовж 10 хвилин.

На виробництво тонни напою знадобиться 300 кг меду, каже Липко. Найкращим є монофлорний продукт – зібраний з одного виду медоносів.

Потім в котел заливають соки. Їх пастеризують та змішують з медом для зброджування. Підприємець каже, ягоди для соків закуповують у місцевих фермерів. Як і мед – у пасічників.

Подальше виробництво – повністю автоматизоване. На заводі працює лише п’ятеро людей.

Далі напій переміщують у баки, і залишають бродити.

«Червона сікера найкраще бродить при температурі 22℃, біла – 18℃», – уточнює Липко.

Чим швидше відбуватиметься бродіння, тим якісніший вийде напій. На заводі цей процес займає 15 днів.

Далі сировина дозріває протягом 9-12 місяців при температурі 11℃. Розливання продукту відбувається на автоматизованому італійському обладнанні, яке здатне наповнювати тисячу пляшок щогодини.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Кейтеринговий гігант запускає робота для друку рослинних гамбургерів

Розгортання робота шеф-кухаря SavorEat знаменує собою перше впровадження технології 3D-друку ізраїльської компанії в США.SavorEat, яка стала публічною на Тель-Авівській...

Стартап створив каву із жита, кореня кульбаби та чорної смородини

Northern Wonder, заснована в 2021 р., використовує комбінацію нетропічних інгредієнтів, щоб створити альтернативу каві «без вирубки лісів».  Це уже друга...

Пончики з лікером Baileys та пивом Guinness — не шаурма з одеколоном

Пончики мають термін зберігання 1 рік у замороженому стані та 14 днів за звичайних умов навколишнього середовища.З додаванням алкоголю...

Штучний інтелект створив спеціальний хліб для тих, хто кохає та ревнує

Щоб сформувати нові смаки для продуктів під назвою Ren AI Pan («романтичний AI-хліб»), штучний інтелект проаналізував 15 годин запису...

Крафтові виробники, гаївки й лекторій: в Києві пройде 13-й фестиваль True&Local

Цього разу фестиваль присвячений «Гаївкам» — традиційним весняним пісням, які здавна символізують пробудження природи й прихід нового життя.Весняний настрій...

Смачна колаборація: «Яготинський» айран в мережі Döner Маркет

Співпрацю двох брендів, чиї автентичні продукти чудово доповнюють один одного, точно оцінять шанувальники стритфуду.  «Поєднання шаурми з айраном — це...

Дві українські компанії потрапили до списку номінантів Gulfood Innovation Awards 2025

З 17 до 22 лютого 2025 року в Dubai World Trade Centre (Дубай, ОАЕ) відбулася одна з найбільших світових...

Йогуртові соуси від Молокія у шорт-листі глобальної нагороди World Food Innovation Awards 2025

Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». Молокія змагатиметься за першість із одними з...

Може вас зацікавити

«М’ясо» зі сейтану врятує від глобального потепління

Сейтан або «пшеничне м’ясо»  — це рослинний білок, який...

Невидиме випромінювання та гриби: вчені створили вітаміни для веганів

Згідно угоди, зусилля Scelta Inside будуть спрямовані на використання...

Стартап створив інноваційний майонез з цитрусовими

Стартап, заснований у 2012 році, починав з соусів, заправок...

Тайська компанія створила вишукану шинку із кореня лотоса

Шинку під брендом готової їжі Sun N Moon нещодавно...

ЄС визнав безпечними рослинні яйця компанії, що першою у світі почала продавати культивоване м’ясо

Очікується, що це дозволить американській компанії вивести свій продукт...

Вибір редактора
В продовження теми