На Київщині виготовляють старовинний шумерський напій з меду та ягід

Підприємець Сергій Липко побудував у Київській області першу в Україні медоварню та налагодив промислове виробництво сікери.

Сікера – алкогольний напій, створений на базі меду та фруктів. Завод переробляє 60 т меду щороку. Потужності з виробництва напою складають 200 т.

Липко розповідає, що сікеру робили східні країни ще три тисячі років тому. Це напій шумерського походження, перші згадки про якого датуються VIII-VII сторіччями до нашої ери.

Шумери готували напій з меду та фініків. Липко дещо змінив рецептуру, застосував сучасні технології й обладнання, але зберіг традиційні підходи до виробництва.

«Наше правило – не використовувати доданого спирту і цукру. Ми єдині у світі, хто виробляє такий медовий напій», – запевняє власник медоварні.

Сам бізнесмен має пів сотні вуликів. Виробництво сікери було для нього можливістю створювати додану вартість на ринку меду.

Якщо гуртом кілограм мед можна продати за 50 грн, то вартість сікери – в три-чотири рази вища.

Сікеру роблять із соку чорної та червоної смородини, яблучного, ожинового соків та меду.

Виготовлення починається з наповнення медом та водою 1600-літрового котла. У ньому пастеризуючи суміш продовж 10 хвилин.

На виробництво тонни напою знадобиться 300 кг меду, каже Липко. Найкращим є монофлорний продукт – зібраний з одного виду медоносів.

Потім в котел заливають соки. Їх пастеризують та змішують з медом для зброджування. Підприємець каже, ягоди для соків закуповують у місцевих фермерів. Як і мед – у пасічників.

Подальше виробництво – повністю автоматизоване. На заводі працює лише п’ятеро людей.

Далі напій переміщують у баки, і залишають бродити.

«Червона сікера найкраще бродить при температурі 22℃, біла – 18℃», – уточнює Липко.

Чим швидше відбуватиметься бродіння, тим якісніший вийде напій. На заводі цей процес займає 15 днів.

Далі сировина дозріває протягом 9-12 місяців при температурі 11℃. Розливання продукту відбувається на автоматизованому італійському обладнанні, яке здатне наповнювати тисячу пляшок щогодини.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Вода у кубі. Британці створили напої в мікрокубиках

Microdrink являють собою крихітні кубики без цукру на основі екстрактів рослин і фруктів та мають натуральний смак.Крихітні кубики багаті...

До останньої краплі: стартап з виробництва «чайних бомбочок» отримав $5 млн інвестицій

Загалом обсяг залучених інвестицій від старту проєкту становить $8,4 млн.Зібрані кошти допоможуть Tea Drops розширитися від поточної моделі прямої...

Рослинне м’ясо їде в Голівуд. Мережа веганського харчування зібрала $7,5 млн на розширення

Раунд очолили Helia Capital USA, Eat Beyond Global Holdings та Batta Foods. Plant Power — це мережа ресторанів швидкого харчування,...

Українці спекли найдорожчий хліб у світі. Скуштувати можна до 5 листопада

«Це — найдорожча і найцінніша страва у світі, адже для її створення довелося розмінувати майже 6 000 гектарів території,...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Сири від “морозостійких корів” можуть представити Україну на World Cheese Awards

Така система утримання широко застосовується в американському штаті Айдахо,...

Світовий виробник кормів для тварин допомагає реабілітуватися тисячам ветеранів та ВПО

Каністерапія — це метод терапії із залученням спеціально навчених...

Бельгійці створили шніцель із овочів, який не відрізнити від курячого м’яса

Використовуючи власноруч створені волокна, компанія змогла створити продукт, який...

Ізраїльський стартап зібрав третину мільярда на розширення виробництва лабораторного м’яса

Ізраїльська компанія Future Meat Technologies зібрала найбільшу у світі...

Вибір редактора
В продовження теми