Український винахідник створив технологію виробництва горіхової пасти, яка зберігається 2 роки

Харківський інженер Іван Касап розробив унікальну технологію та організував виробництво пасти з насіння рослин і 27 видів олії.

Як повідомляє Укрінформ, на переробку йде широкий перелік сировини — від горіхів до чорного кмину.

Винахідник має авторські свідоцтва на 12 винаходів і патент України на агрегат, що може отримувати насіння з гарбуза прямо у полі.

Першу лінію для виробництва олії Іван Касап обладнав саме під цю культуру. Її розмістили на Харківському заводі імені Шевченка.

Через високий попит товар швидко розширив ринки збуту. Почався експорт до Німеччини, В’єтнаму та країн Балтії. З’явилася можливість розширити лінійку.

Офіційно Касап почав займатися виробництвом в Україні з 2003 року. На сьогодні асортимент значно більший.

«Корисні олії ми робимо з льону, арахісу, кедрових горішків, виноградних кісточок, зародків пшениці, часнику, конопель, шипшини, абрикосової кісточки, обліпихи, м’яти, кокоса, орегано, розмарину», — говорить винахідник.

Олію з чорного кмину експортують до Кувейту.

«Мінздрав Кувейту в офіційному відгуці назвав її кращою серед усіх таких олій в світі», — каже Касап.

Задля удосконаленням якості олій, винахідник розробив лінію з калібрування і шліфування насіння. Також додав обладнання для аспірації, яке видаляє найдрібніший пил.

Розповідає, що олії отримують двома методами: холодного віджиму та кріогенним способом.

Також в активі харків’янина є обладнання, розроблене освоєного ним вперше в Україні виробництва натуральної пасти з насіння рослин.

Така паста зовні нагадує пастилу. Її роблять з насіння понад 20 видів рослин, у тому числі, кокоса, фундука, мигдаля.

Продукт обробляється інфрачервоною сушкою, завдяки чому термін зберігання складає 2 роки, що є рідкістю для їжі.

«Одну таку сушку у мене викупила компанія «Лубнифарм», — розповідає харків’янин.

Наразі оборот його виробництва становить 1,5 млн грн на рік. Могло бути більше, але через пандемію контракти на продажі в усьому світі «просіли».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Компанія Ді Капріо планує запустити завод по вирощуванню лабораторних стейків

Aleph Farms переїхала до свого нового об’єкту площею 65 000 кв. футів, сигналізуючи про новий імпульс у сегменті м’яса...

Веганські яйця, розроблені штучним інтелектом, виходять у супермаркети

Це допоможе вивести інноваційний замінник яєць у місцеві супермаркети та відкрити більше офлайн-каналів для просування продуктів бренду, основним із...

Рейтинг зернових: найкращі варіанти для поліпшення травлення

Щодня ми вживаємо різноманітні продукти, кожен з яких має свій вплив на наш організм. Окрім білків, жирів та вуглеводів...

З’явилось п’ять тисяч нових продуктів із горіха, який регулює роботу мозку

Минулого року в Європі було випущено понад 5000 нових продуктів з мигдалю. Це становить майже половину світового виробництва (43,7%).Провідними країнами...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Французи створили кросівки із кукурудзи, винограду та кактусів. Їсти не можна

Як вихідний матеріал для виготовлення шкіри компанія використовує залишки...

Ізраїльтяни «надрукували» справжню домашню ковбасу та шашлик з баранини

Лінійка має назву «Нове м’ясо» та включає в себе...

Виробник їжі з повітря розмістив акції на біржі та хоче закріпитися на світовому ринку

Цей стратегічний крок дозволить компанії розширити свою діяльність і...

Найбільша в Україні мережа віртуальних ресторанів готова вийти на закордонні ринки

За розрахунками Дениса Кривенка, власника Foodz Ukraine, відкриття однієї...

Фіни переробляють відходи: плавці, кістки та голови стануть новим рибним філе

Співпраця спрямована на підвищення стійкості в рибопереробній промисловості, враховуючи...

Вибір редактора
В продовження теми