Український винахідник створив технологію виробництва горіхової пасти, яка зберігається 2 роки

Харківський інженер Іван Касап розробив унікальну технологію та організував виробництво пасти з насіння рослин і 27 видів олії.

Як повідомляє Укрінформ, на переробку йде широкий перелік сировини — від горіхів до чорного кмину.

Винахідник має авторські свідоцтва на 12 винаходів і патент України на агрегат, що може отримувати насіння з гарбуза прямо у полі.

Першу лінію для виробництва олії Іван Касап обладнав саме під цю культуру. Її розмістили на Харківському заводі імені Шевченка.

Через високий попит товар швидко розширив ринки збуту. Почався експорт до Німеччини, В’єтнаму та країн Балтії. З’явилася можливість розширити лінійку.

Офіційно Касап почав займатися виробництвом в Україні з 2003 року. На сьогодні асортимент значно більший.

«Корисні олії ми робимо з льону, арахісу, кедрових горішків, виноградних кісточок, зародків пшениці, часнику, конопель, шипшини, абрикосової кісточки, обліпихи, м’яти, кокоса, орегано, розмарину», — говорить винахідник.

Олію з чорного кмину експортують до Кувейту.

«Мінздрав Кувейту в офіційному відгуці назвав її кращою серед усіх таких олій в світі», — каже Касап.

Задля удосконаленням якості олій, винахідник розробив лінію з калібрування і шліфування насіння. Також додав обладнання для аспірації, яке видаляє найдрібніший пил.

Розповідає, що олії отримують двома методами: холодного віджиму та кріогенним способом.

Також в активі харків’янина є обладнання, розроблене освоєного ним вперше в Україні виробництва натуральної пасти з насіння рослин.

Така паста зовні нагадує пастилу. Її роблять з насіння понад 20 видів рослин, у тому числі, кокоса, фундука, мигдаля.

Продукт обробляється інфрачервоною сушкою, завдяки чому термін зберігання складає 2 роки, що є рідкістю для їжі.

«Одну таку сушку у мене викупила компанія «Лубнифарм», — розповідає харків’янин.

Наразі оборот його виробництва становить 1,5 млн грн на рік. Могло бути більше, але через пандемію контракти на продажі в усьому світі «просіли».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Стартап, що друкує лабораторний жир та карпаччо, оголосив про будівництво заводу

Компанія Mea Tech має намір створити експериментальний завод попередньо для виготовлення культивованого курячого жиру для бельгійської компанії Pease of...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Мусульмани готові визнати м’ясо, вирощене в лабораторії, халяльним

Халяльні вимоги, викладені MUIS, включають забезпечення того, щоб клітинні лінії для виробництва культивованого м’яса були отримані від видів тварин,...

З чистої етикетки. У виробників рослинних гамбургерів з’явився новий конкурент

Бургер unMEAT складається з інгредієнтів без ГМО, містить 230 калорій і 17 грамів білка на порцію. У його складі...

Кількість відвідувачів McDonald’s Україна у 2024 році зросла на 16%

Компанія поступово повертається до довоєнного рівня відвідуваності: у 2021 році кількість клієнтів становила 125 млн. Завдяки чіткій стратегії розвитку та...

«Яготинське» представляє дитячу лінійку йогуртів та коктейлів «Смурфи»

Яскраві зручні пляшки з улюбленими персонажами анімаційного фільму «Смурфи» зроблять споживання корисних молочних продуктів веселим та ще смачнішим.«Ми створили...

Понад 600 нових товарів: як Fozzy Group розвивала власні торгові марки у 2024 році

Наразі Fozzy Group має 23 власні марки, серед яких «Премія», «Повна чаша», «Зелена країна», «Feels Good» тощо. Їх можна...

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Може вас зацікавити

«М’ясо» зі сейтану врятує від глобального потепління

Сейтан або «пшеничне м’ясо»  — це рослинний білок, який...

Астронавт відкрив у канадських преріях найбільший завод з виробництва горохового протеїну

Церемонія офіційного відкриття пройшла онлайн — її провів відомий...

Сінгапур інвестує $15 млн у перетворення неїстівних відходів на сучасну їжу

Центр зосередиться на передових технологіях мікробного клітинного інжинірингу для...

П’ятірка м’ясо-молочних компаній псує атмосферу більше, ніж нафтові гіганти. Дослідження

П’ятірка найбільших у світі компаній тваринницької галузі, включаючи JBS,...

Ноти до рота. Sound Nutrition створила ультразвукові снеки

Виробництво з використанням ультразвукових хвиль допомагає зберегти поживні речовини...

Вибір редактора
В продовження теми