Український винахідник створив технологію виробництва горіхової пасти, яка зберігається 2 роки

Харківський інженер Іван Касап розробив унікальну технологію та організував виробництво пасти з насіння рослин і 27 видів олії.

Як повідомляє Укрінформ, на переробку йде широкий перелік сировини — від горіхів до чорного кмину.

Винахідник має авторські свідоцтва на 12 винаходів і патент України на агрегат, що може отримувати насіння з гарбуза прямо у полі.

Першу лінію для виробництва олії Іван Касап обладнав саме під цю культуру. Її розмістили на Харківському заводі імені Шевченка.

Через високий попит товар швидко розширив ринки збуту. Почався експорт до Німеччини, В’єтнаму та країн Балтії. З’явилася можливість розширити лінійку.

Офіційно Касап почав займатися виробництвом в Україні з 2003 року. На сьогодні асортимент значно більший.

«Корисні олії ми робимо з льону, арахісу, кедрових горішків, виноградних кісточок, зародків пшениці, часнику, конопель, шипшини, абрикосової кісточки, обліпихи, м’яти, кокоса, орегано, розмарину», — говорить винахідник.

Олію з чорного кмину експортують до Кувейту.

«Мінздрав Кувейту в офіційному відгуці назвав її кращою серед усіх таких олій в світі», — каже Касап.

Задля удосконаленням якості олій, винахідник розробив лінію з калібрування і шліфування насіння. Також додав обладнання для аспірації, яке видаляє найдрібніший пил.

Розповідає, що олії отримують двома методами: холодного віджиму та кріогенним способом.

Також в активі харків’янина є обладнання, розроблене освоєного ним вперше в Україні виробництва натуральної пасти з насіння рослин.

Така паста зовні нагадує пастилу. Її роблять з насіння понад 20 видів рослин, у тому числі, кокоса, фундука, мигдаля.

Продукт обробляється інфрачервоною сушкою, завдяки чому термін зберігання складає 2 роки, що є рідкістю для їжі.

«Одну таку сушку у мене викупила компанія «Лубнифарм», — розповідає харків’янин.

Наразі оборот його виробництва становить 1,5 млн грн на рік. Могло бути більше, але через пандемію контракти на продажі в усьому світі «просіли».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

І риба, і м’ясо: учені з Флориди «законсервували» лосось цибулинням

Група вчених на чолі з Сенемом Гюнером досліджували можливості подовження терміну зберігання лосося.На відміну від класичних способів збільшення терміну...

Львівська майстерня створює морозиво із борщу. Весь прибуток іде на дрони

“Такого поєднання ви точно не куштували: томати, цибуля, буряк, картопля, морква, сіль, перець і це все – у морозиві!”,...

Українці спекли найдорожчий хліб у світі. Скуштувати можна до 5 листопада

«Це — найдорожча і найцінніша страва у світі, адже для її створення довелося розмінувати майже 6 000 гектарів території,...

Колишній фармацевт розробив спеціальні «антипохмільні» батончики — допомогли буремні вечірки

«Подумайте, перш ніж випити. Спочатку з’їжте SoBar», — йдеться на сайті виробника.SoBar виробляє три види батончиків — Макіато, Білий...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

Країна, що п’є найбільше кави на душу населення, виростила її в біореакторі

Процес полягає у виробництві недиференційованих кавових клітин (біомаси) у...

Відома броварня варить із африканського зерна пиво, що смакує як шампанське

Фоніо – це зерно, яке відоме завдяки своїм високим...

Особистий шеф-кухар Пола Маккартні та Елтона Джона схвалив білок із люпину

Скотт Фіндлі свого часу навчався у Гордона Рамзі та...

Часниковий хліб та авокадо зі згущеним молоком: гігант доставки про топ замовлень у 2023 році

Найнезвичнішими замовленнями цього року поєднання стейка з желе, сиру...

Фіни нагодують місію на Марс їжею, створеною з повітря

Solar Foods виробляє мікробний білок, використовуючи лише водень, СО2...

Вибір редактора
В продовження теми