Бокал для робота. Пошуком підробленного вина займеться штучний інтелект

Британський стартап VeriVin розробляє технологію на базі штучного інтелекту, яка зможе вирішити проблему винних підробок.

spot_img

Інноваційне рішення базується на основі двох різних технологій. Перша частина — «оптичний сканер», а точніше — апарат для спектроскопії, заснований на романівському ефекті розсіювання світла.

Ви просвічуєте світло через пляшку за допомогою лазера і аналізуєте спектр, який виходить з іншого боку.

Коли світло проходить через вино, воно взаємодіє з електронами в молекулах. Це спричиняє дрібні зміни енергії світла та його напрямку. Які зміни відбуваються, залежить від того, що знаходиться в пляшці.

Отже, завдяки скануванню можна з певною точністю визначити, що знаходиться всередині.

Це своєрідний «відбиток пальця», або «підпис» вина, як його називає VeriVin.

Щоб бути більш точним, від отриманого результату VeriVin віднімає ефект, що дає саме скло.

Інша частина рішення — створення бази даних з тисяч зразків, з якими можна порівняти будь-який новий аналіз пляшки вина. 

Тут вступає у процес поєднання машинного навчання та штучного інтелекту. Чим більше пляшок та вин аналізується, тим точнішим стає результат. З часом розробники сподіваються точно визначити походження і навіть що саме це за вино.

“У нас є ще три місяці до завершення розробки”, — каже Сесілія Малдун, ​​засновник та генеральний директор VeriVin. 

Вона має ступінь кандидата наук з експериментальної атомної та лазерної фізики в Оксфордському університеті. Там же, в Оксфорді, Малдун була капітаном команди дегустацій вин.

На майбутнє VeriVin планує поширити технологію на інші рідини — віскі та решту міцних напоїв, оливкову олію, мед.д

До слова, в данийчас не існує надійного способу ідентифікації, наприклад, сорту винограду або походження вина. Водночас на кону можуть бути величезні гроші.

Недавно на аукціоні у Нью-Йорку з’явився лот рідкісного Yquem 1784 року, який знайшли за цегляною стіною в паризькому погребі. Пізніше з’ясувалося, що це підробка.

Будь-який лабораторний аналіз вмісту пляшки вина сьогодні можна зробити хіба що після відкоркування. Але тоді найдорожчий напій втратить свою цінність.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Покоління Z назвало головним пріоритетом їжу. Половина — за рослинне м’ясо

Цей показник збільшився з 21% восени 2020 року, але не досяг 25%, зафіксованих у 2019-му.Аналітики Piper Sandler проводили опитування...

Індонезійська компанія розробила стейк з шиїтаке та водоростей за $5

Стейки без м’яса готуються шляхом поєднання соєвого білка, грибів шиітаке, кокосової олії, перемелених водоростей, і містять 12 грамів білка...

Попкорн, вирощений на мікробному азоті: «кліматичні» закуски завойовують Amazon

Сьогодні сільськогосподарська спільнота використовує понад 100 млн тонн синтетичних азотних добрив, що становить близько 5% викидів парникових газів в...

Українська компанія створила із конопель альтернативу м’ясу, яка гальмує старіння

VITEO Hemp працює на кількох заводах у різних областях – Дніпропетровській, Полтавській та Івано-Франківській.«Ми – одна з небагатьох компаній,...

Сир із картоплі, замінник рису та текіла без алкоголю: що покаже найінноваційніша виставка в Парижі

Серед інноваційних рішень – безалкогольна текіла, холодний чай на основі африканського ройбушу, високопротеїнове пиво для спортсменів та навіть замінники...

Відкрили найбільшу у світі фабрику для 3D-друку м’яса та риби

Нова фабрика під назвою “TASTE FACTORY” використовує власну розроблену технологію 3D Structuring, що дозволяє створювати продукти з рослинних інгредієнтів...

Може вас зацікавити

У Сінгапурі будують перший автоматизований завод з виробництва рослинних морепродуктів

Нова фабрика буде служити виробничим майданчиком компанії, де розміщуватиметься...

Біотехнологи з Массачусетсу створили дешевий консервант із сполуки, яка є у помідорах, часнику та вині

Консервант не містить штучних інгредієнтів, має тривалий термін зберігання...

Вибір редактора
В продовження теми