Бокал для робота. Пошуком підробленного вина займеться штучний інтелект

Британський стартап VeriVin розробляє технологію на базі штучного інтелекту, яка зможе вирішити проблему винних підробок.

Інноваційне рішення базується на основі двох різних технологій. Перша частина — «оптичний сканер», а точніше — апарат для спектроскопії, заснований на романівському ефекті розсіювання світла.

Ви просвічуєте світло через пляшку за допомогою лазера і аналізуєте спектр, який виходить з іншого боку.

Коли світло проходить через вино, воно взаємодіє з електронами в молекулах. Це спричиняє дрібні зміни енергії світла та його напрямку. Які зміни відбуваються, залежить від того, що знаходиться в пляшці.

Отже, завдяки скануванню можна з певною точністю визначити, що знаходиться всередині.

Це своєрідний «відбиток пальця», або «підпис» вина, як його називає VeriVin.

Щоб бути більш точним, від отриманого результату VeriVin віднімає ефект, що дає саме скло.

Інша частина рішення — створення бази даних з тисяч зразків, з якими можна порівняти будь-який новий аналіз пляшки вина. 

Тут вступає у процес поєднання машинного навчання та штучного інтелекту. Чим більше пляшок та вин аналізується, тим точнішим стає результат. З часом розробники сподіваються точно визначити походження і навіть що саме це за вино.

“У нас є ще три місяці до завершення розробки”, — каже Сесілія Малдун, ​​засновник та генеральний директор VeriVin. 

Вона має ступінь кандидата наук з експериментальної атомної та лазерної фізики в Оксфордському університеті. Там же, в Оксфорді, Малдун була капітаном команди дегустацій вин.

На майбутнє VeriVin планує поширити технологію на інші рідини — віскі та решту міцних напоїв, оливкову олію, мед.д

До слова, в данийчас не існує надійного способу ідентифікації, наприклад, сорту винограду або походження вина. Водночас на кону можуть бути величезні гроші.

Недавно на аукціоні у Нью-Йорку з’явився лот рідкісного Yquem 1784 року, який знайшли за цегляною стіною в паризькому погребі. Пізніше з’ясувалося, що це підробка.

Будь-який лабораторний аналіз вмісту пляшки вина сьогодні можна зробити хіба що після відкоркування. Але тоді найдорожчий напій втратить свою цінність.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Корейці вироблятимуть найдешевші лабораторні стейки у світі — по 90 грн за кілограм

Вирішальне значення для зниження собівартості клітинного м’яса буде мати власна запатентована технологія стартапу.В компанії пояснюють, що їм вже вдалося...

Компанія Ді Капріо везе вирощенні в лабораторії стейки до європейських ресторанів

Aleph Farms подала заявку через кілька днів після того, як запросила дозвіл у Швейцарії на продаж інноваційного м’яса на...

Іспанці створили з океанічної води спеціальний напій для спортсменів, який відновлює тіло

Розробник говорить, що океанська вода містить таку саму частку мінеральних солей — магнію, хлориду, кальцію і калію — як...

Стартап запускає фуа-гра з кеш’ю та кокосової олії, яка отримала мішленівське визнання

Продукт створений у трьох варіантах — з традиційним смаком, з перцем Espelette та зі смаком трюфелів.Заснована у 2020 році,...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Одна з найбільших молочних компаній створила йогурти з «карпатською фішкою»

Лінійка включає йогурти зі смаками: «малиннич (малина)-гранат», «афини (чорниця)-чорна...

Проєкт Bake4Ukraine отримав грант на обладнання українським пекарням

Гуманітарний проєкт #Bake4Ukraine отримав грант, що передбачає надання обладнання...

Школа для пекарів пережила карантин завдяки замороженим круасанам та Zoom

Власники школи, Тетяна та Денис Суховії займаються “здобним” бізнесом...

KFC поклала в бургери рослинну курятину. Але не для веганів

Мережа ресторанів швидкого харчування KFC анонсувала запуск продажів у...

Бургери з шоколадом та морозиво, полите кетчупом: сучасна їжа, яка приголомшує

Намагаючись вразити споживачів незвичайними смаковими комбінаціями, компанії часто отримували...

Вибір редактора
В продовження теми