Дієта для інвесторів. Щоб лабораторне м’ясо подешевшало, мають впасти апетити інвесторів

Собівартість виробництва м'яса in vitro перевищує витрати на виробництво традиційних товарів у 100-10000 разів.

Як свідчить аналіз, проведений консалтинговою компанією із Нідерландів CE Delft, лабораторне м’ясо має суттєво подешевшати, щоб стати конкурентоспроможним.

Найбільшою статтею витрат у виготовленні м’яса in vitro є культуральне середовище, фактори росту та рекомбінантні білки, що містяться в ньому, особливо альбумін.

Проте навіть при значному зменшенні потреби в культуральних середовищах та суттєвому зниженні витрат на фактори росту й білки, виробництво м’яса in vitro все одно коштуватиме близько 12,58 євро за кг, порівняно з 1,68 євро для звичайного м’яса.

Для подальшого зменшення витрат аналітики радять перш за все знизити вимоги щодо рівня прибутковості інвестицій, вкладених у цей бізнес.

Наприклад, термін окупності можна збільшити з чотирьох років до 30 для досягнення значного ефекту зниження витрат.

Таким чином, виробничі витрати можуть бути зменшені до 6,49 євро за кг. Питання лише в тому, чи погодяться на це самі інвестори.

Проте і тут є вихід. Приміром, в Європейському Союзі частина капітальних витрат може бути профінансована за рахунок субсидій ЄС за новою «зеленою угодою» Green Deal, вважають консультанти. Також у відповідних проектах можуть брати участь некомерційні донори.

Крім того, мали б зменшитися витрати на обладнання для перфузійних реакторів. Досі важливою є низка вдосконалень у виробничому процесі та сприятливий вибір типів клітин.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Датська компанія створила морозиво з пліснявим сиром та рослиною, яку запилюють кажани

Такі тенденції окреслив Хайді Кнудсен, менеджер з маркетингу компанії Lactosan, що має досвід у цій сфері по всьому світу.Lactosan...

Німці розробляють технології виробництва котлет, тофу та макаронів із коноплі

Коноплі мають не лише величезний лікувальний потенціал, але й усе більше приваблюють як основа для нових, екологічних та стійких...

В Іспанії створили упаковку із сироватки. Вона подовжить термін зберігання сиру на 50%

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, з 18 млн тонн сиру, виробленого в усьому світі, щороку утворюється 180...

Стартап, в який вклався Starbucks, винайшов робота для збору та видачі страв

Патент є продовженням попередньо отриманого компанією ще в 2019 році, і демонструє систему, яка збирає страви, розподіляючи різні інгредієнти,...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Найбільша торгівельна мережа в Канаді почала продавати українські продукти

У торонтському супермаркеті Loblaws з’явилася спеціальна полиця з українськими товарами. На ній представлені такі бренди, як «Наш сік», Yogoda,...

Може вас зацікавити

Побачення за яйця: виробник сніданків знайшов унікальний спосіб підтримати фермерів

Споживачі, які купують набір для приготування яєчні скрамбл Just...

Роботи краще розуміють смаки людей: Sony обіцяє інтелектуальну машину на кожну кухню

Інвестиційна команда Sony вважає, що технологія AFS може допомогти...

Вегетаріанське меню на тиждень: що можна їсти? ТОП-10 страв

Вегетаріанцями стають з різних причин - комусь шкода тварин,...

Французи розробили паливо для суперкарів із відходів виноробства

Сировиною для виробництва палива стали винний осад та виноградні...

Вибір редактора
В продовження теми