Як свідчить аналіз, проведений консалтинговою компанією із Нідерландів CE Delft, лабораторне м’ясо має суттєво подешевшати, щоб стати конкурентоспроможним.
Найбільшою статтею витрат у виготовленні м’яса in vitro є культуральне середовище, фактори росту та рекомбінантні білки, що містяться в ньому, особливо альбумін.
Проте навіть при значному зменшенні потреби в культуральних середовищах та суттєвому зниженні витрат на фактори росту й білки, виробництво м’яса in vitro все одно коштуватиме близько 12,58 євро за кг, порівняно з 1,68 євро для звичайного м’яса.
Для подальшого зменшення витрат аналітики радять перш за все знизити вимоги щодо рівня прибутковості інвестицій, вкладених у цей бізнес.
Наприклад, термін окупності можна збільшити з чотирьох років до 30 для досягнення значного ефекту зниження витрат.
Таким чином, виробничі витрати можуть бути зменшені до 6,49 євро за кг. Питання лише в тому, чи погодяться на це самі інвестори.
Проте і тут є вихід. Приміром, в Європейському Союзі частина капітальних витрат може бути профінансована за рахунок субсидій ЄС за новою «зеленою угодою» Green Deal, вважають консультанти. Також у відповідних проектах можуть брати участь некомерційні донори.
Крім того, мали б зменшитися витрати на обладнання для перфузійних реакторів. Досі важливою є низка вдосконалень у виробничому процесі та сприятливий вибір типів клітин.