Електростейк. Навіщо японські вчені тримають лабораторне м’ясо під струмом?

Дослідники з Токійського університету розробили інноваційну технологію біофабрикації м’язової тканини великої рогатої худоби в лабораторних умовах. Ймовірно, це допоможе задовольнити ескалацію майбутніх потреб зростаючого населення світу у дієтичному м’ясі.

Вчені запевняють: тканинна інженерія вирішить екологічні проблеми, які спричиняє традиційне тваринництво, зекономить воду та збереже землю.

Досі більшість біосинтетичних м’ясних продуктів мали вигляд аморфного або зернистого фаршу, у якому відсутня текстура справжніх м’язів тварин.

Май Фурухасі, провідний автор дослідження, пояснює, як працює новий процес – біофабрикація. «Використовуючи методи регенеративної медицини, нам вдалося культивувати шматки м’яса розміром у кілька міліметрів. Ми вирівняли міотрубки, і це допомогло імітувати структуру та відчуття стейка у роті», – говорить він.

Для цього міобласти, отримані з комерційної яловичини, культивували в гідрогелевих модулях. Далі їх склали у великі шматки м’яса.

«Ми визначили оптимальне риштування та застосували електричну стимуляцію, щоб сприяти скоротливості та анатомічному вирівнюванню м’язової тканини», –  додав він.

Інший автор дослідження Юя Морімото говорить, що культивована м’язова тканина має перспективу як надійний замінник стейка.

Що важливо, у такому продукті немає мікробного забруднення, що продовжує термін його зберігання, порівняно з традиційним м’ясом.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Альтернативний протеїн стає мейнстрімом — над штучним м’ясом працює 300 проектів

У першому кварталі 2020 року стартапи, які спеціалізуються на виробництві рослинного м'яса, морепродуктів, молочної продукції або яєць, а також...

Найбільші харчові компанії зі свіжого рейтингу Forbes Ukraine

Редакція Forbes зазначає, що поріг входження до рейтингу цьогоріч становив 4,7 млрд гривень. Аналітики та журналісти зібрали дані як...

Солодощі з конфетті, конусна піца та гібридні круасани — в 2022 роцi настане нова ера випічки

Але це має бути щось особливе – споживачі шукають нових смаків, текстур, кольорів та нового досвіду, який би приніс...

Виробник «Жигулівського» варитиме пиво на сонячній енергії

Батареї планують встановити на всі дахи, які мають необхідний кут нахилу.«Це буде одна з найбільших установок під власне споживання в Україні», –...

Українське крафтове пиво отримало нагороду World Beer Award

Два сорти пива від власної крафтової броварні «Сільпо» Beermaster Brewery здобули відзнаку World Beer Award в одразу двох категоріях:золото в...

Mars інвестує $2 млрд у виробництво в США

Нові інвестиції Mars спрямовані на зміцнення виробничої інфраструктури та впровадження інновацій у портфоліо з понад 40 брендів — від...

IDS Ukraine у І півріччі 2025 року сплатила на третину більше податків

За підсумками діяльності в першому півріччі 2025 року група IDS Ukraine та її ключові підприємства сплатили понад 492,6 млн...

HD-group випустила лінійку крафтових хлібів

Для випікання хліба в компанії використовують лише натуральні інгредієнти високої якості. Жодних штучних добавок, поліпшувачів борошна чи прискорювачів закваски....

Може вас зацікавити

Японські вчені надрукували яловичий стейк по $900 за півторасантиметровий шматок

Для культивованої яловичини створення стейка за складом і структурою...

Веганський стартап зібрав $9 млн на виробництво фрикадельок з відходів

Раунд очолив бельгійський VEOS Group, світовий постачальник білків та...

Стартап додав відходи цукрової тростини у хліб, щоб покращити тісто

Род Льюїс, генеральний директор компанії, говорить, що разом з...

Ізраїльська Aleph Farms залучила $100 млн на створення лабораторних стейків

Aleph Farms базується в Ізраїлі. У компанії заявляють, що...

Дієта без яловичини, омарів та молока врятує Землю від апокаліпсису

"Якби кожен на Землі відмовився від м’яса та риби,...

Вибір редактора
В продовження теми