Ресторани, заклади громадського харчування та магазини спеціалізованої здорової їжі проявляють великий інтерес до морських овочів, оскільки споживачі усвідомили їх користь та харчові переваги.
The Independent назвав морські водорості продовольчим трендом номер один на 2021 рік.
Згідно з останніми даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), світове виробництво аквакультури, включаючи морські овочі, нещодавно досягло найвищого рівня в 114,5 млн т «живої ваги». Ринкову вартість цього сегменту оцінюється майже у $264 млрд.
Ось п’ять причин, чому морські овочі незабаром можуть стати їжею майбутнього.
Вплив на навколишнє середовище
Морські овочі можуть рости в резервуарах або в океані та мати значно менший вуглецевий слід, ніж наземні. Вони є маловідходними: їстівна частина морського портулаку становить від 55%, а морської спаржі – 72%.
Ба більше, додавання червоних морських водоростей у раціон корів може зменшити метеоризм великої рогатої худоби та викиди метану на 98%.
Вища поживність
Морські овочі упаковані білками, йодом, клітковиною та вітамінами A, B, C та E у кількості, яка в 10-20 разів перевищує вміст у наземних овочах.
Це модно
Морські макроводорості або аквакультура – найбільш швидкозростаючий сегмент світового виробництва продовольства.
З 2000 по 2018 рр. світове виробництво морських водоростей зросло втричі та перевищило 32 млн т.
Тому Попкорн та макарони із водоростей все частіше з’являтимуться на наших тарілках.
Це смачно
Морські овочі забезпечують нові смакові та фактурні можливості для незайманого смаку. Їх можна їсти сирими в салатах, пасерувати, готувати або додавати до смузі приблизно так само, як і наземні овочі. Водночас вони мають більш пікантний смак.
Їх легко вирощувати
Морські овочі не потребують прісної води, і вони швидко ростуть, вимагаючи лише сонячного світла, солоної води та мінеральних речовин.