Лазери друкують на продуктах їстівні голограми із солодкого крохмалю

Дослідники працюють над технологією, яка може дозволити «друкувати» голограми на продуктах, а також використовувати їх для декоративних цілей або етикетування.

Дослідники звітності в Американському хімічному товаристві ACS Nano пропонують друкувати лазером наноструктуровані голограми на висушених плівках кукурудзяного сиропу. Їх також можна використовувати для безпеки харчових продуктів, маркування продукту або позначення вмісту цукру, стверджують вони.

Для розробки свого методу розробники приготували розчин кукурудзяного сиропу, ванілі, води та висушили з нього тонку плівку. Вони покрили її дрібним шаром нетоксичного чорного барвника. Потім застосували техніку прямого лазерного інтерференційного малюнка, щоб видавити більшу його частину, залишивши випуклі нанорозмірні лінії, які сформували дифракційну решітку.

При потраплянні світла наноструктура дифракціювала світло у райдужний візерунок, при цьому різні кольори з’являлися під різними кутами огляду.

Команда могла контролювати інтенсивність та діапазон кольорів, змінюючи інтервал між рядками у решітці або вміст цукру в плівці кукурудзяного сиропу.

До того, як їстівні голограми будуть готові потрапити на полиці магазинів, дослідники заявляють, що хочуть отримати харчовий барвник на заміну чорному синтетичному, який використовували у пілотних експериментах.

Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Аргентинський стартап робить яскраві барвники з ниткоподібних грибів. Раніше для цього мололи комах

Стартап використовує ниткоподібні гриби, які можуть виробляти специфічні кольори при подачі недорогої сировини у біореакторах.Гриби виділяють пігмент в середовищі,...

Британський гумор: впровадять маркування калорій та заборонять рекламу шкідливої їжі

Оскільки близько 28% дорослих і 21% дітей у віці 10-11 років Великобританії страждають ожирінням, уряд країни розробив ряд рекомендацій...

Заморіть черв’ячка. Попит на їжу з комах драйвитимуть пенсіонери та вегани

Такими очікуваннями поділився Седрік Ауріол, співзасновник французької біотехнологічної компанії Agronutris.Нещодавно Agronutris отримала дозвіл на продаж комах та продукції з...

Китайські вчені створили м’ясо з одноклітинних організмів. Воно підвищує імунітет.

Кошти від Гонконгського фонду інновацій та технологій (ITF) будуть спрямовані на підтримку проєкту з розробки передової технології ферментації з...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Найбільша торгівельна мережа в Канаді почала продавати українські продукти

У торонтському супермаркеті Loblaws з’явилася спеціальна полиця з українськими товарами. На ній представлені такі бренди, як «Наш сік», Yogoda,...

Може вас зацікавити

Ринок сухих сніданків зросте на третину. В тренді — беззернові та протеїнові

До 2025 року показник досягне $75,44 млрд.У лондонській аналітичній...

Естонці роблять сир із ягід ялівцю, що залишились від перегонки джину

З 2019 року Liviko почали застосовувати відпрацьовані ягоди як...

Ні риба, ні м’ясо: рослинні бургери з’являться в McDonald’s

Рішення McDonald's цілком логічне, адже конкуренти активно включають штучне...

Одна з найбільших молочних компаній створила йогурти з «карпатською фішкою»

Лінійка включає йогурти зі смаками: «малиннич (малина)-гранат», «афини (чорниця)-чорна...

Це енергійний танець! Продажі PepsiCo «витягнули» енергетики та закуски

Компанія завдячує своїм результатам інноваціям у сфері закусок та...

Вибір редактора
В продовження теми