Команда данських дослідників розробила метод перетворення медуз, які багаті на поживні речовини, включаючи вітамін В12, магній і залізо, на хрусткі низькокалорійні чіпси.
Щоб позбутися зайвої води, тварин спочатку вимочують у спирті, потім – підсушують.
Весь технологічний процес займає кілька днів.
Для порівняння, традиційні методи сушіння зазвичай потребують 30-40 днів. При цьому отриманий на виході продукт виглядає не зовсім апетитно.
Цікаво, що за смаковими якостями чіпси з медуз нагадують звичайні картопляні, вони поживні та більш корисні. Окрім цього, висушені за допомогою етанолу медузи зберігають унікальний природний малюнок.
Компанія Sainsbury, друга за величиною мережа супермаркетів у Великобританії, прогнозує, що саме така їжа чекатиме зростаюче населення планети через найближчі 30 років.
Окрім чіпсів, висушені медузи можуть стати інгредієнтам для соусів чи окремих страв.
Це особливо актуально з огляду на те, що глобальне потепління сприяє розмноженню медуз у неймовірних кількостях.
Джерела: Sainsbury та ScienceDirect