Технологія 3D-біодруку Aleph Farms поєднує в собі культивування клітин і 3D-друк. Як зазначають в компанії, живим клітинам коров’ячої тканини надають форму, а потім інкубують для зростання, взаємодії та диференціації, що дозволяє м’ясу на основі клітин мати більше характеристик звичайного стейка.
Раніше Aleph Farms вже вирощували м’ясо в лабораторних умовах, але вперше використали клітини коров’ячої тканини для 3D-друку.
Процес створення такого стейка почався зі збору справжніх клітин корови, які потім були клоновані і культивовані в лабораторних умовах. Чотири основні клітини, з яких складається м’ясо – м’язова тканина, жир, кров і допоміжні клітини, які є основою «чорнила» для друку.
Індустрія клітинного м’яса нещодавно зробила кілька технічних і регуляторних кроків вперед, які наблизили її до того, щоб м’ясо з клітин стало звичайним продуктом на ринку. У грудні американська компанія Eat Just оголосила, що отримала дозвіл регулюючих органів Сінгапуру на продаж клітинних курячих котлет у ресторанах.
У 2018 році Aleph Farms виробила перший minute steak, вирощений з клітин, заявивши, що він «повністю передає за зовнішнім виглядом, формою і текстурою відчуття яловичого стейка». У 2019 році компанія співпрацювала з російськими рішеннями для 3D-біодруку для створення яловичини з клітин на Міжнародній космічній станції, демонструючи, що таке м’ясо може бути життєздатним джерелом їжі для далеких космічних місій. А в грудні прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху став першим главою держави, який спробував м’ясо на основі клітин від Aleph Farms.
В компанії заявили, що тепер мають можливість виробляти будь-які види стейків, і незабаром розширять свій продуктовий портфель.
«Коли ми дивимося в майбутнє 3D-біодруку, можливості безмежні», – говорить Шуламіт Льовенберг, співзасновниця і головний науковий співробітник Aleph Foods та професорка Ізраїльського технологічного інституту (Техніон).
Aleph Farms – не єдиний постачальник клітинного м’яса, який використовує 3D-біодрук. Компанія 3D Bioprinting Solutions влітку оголосила, що буде створювати курячі нагетси на основі клітин і рослин за допомогою 3D-друку для франшизи KFC в Росії. Ізраїльська компанія Meat-Tech 3D також використовує 3D-друк для виробництва м’яса на основі клітин з метою постачання іншим виробникам. А минулого місяця іспанська компанія Novameat, раніше відома своїми аналогами м’яса за допомогою 3D-друку, надрукувала найбільший в світі шматок культивованого м’яса.
Нагадаємо, що в Сінгапурі навесні відкриється промисловий інноваційний центр по виробництву штучного м’яса – The Protein Innovation Centre (PIC). Будівництво пілотного заводу триває, запуск запланований до квітня 2021 року.
Очень хочется попробовать.)