Понеділок, 2 Грудня, 2024
інше

    За сім років гамбургери на клітинній основі здешевшали у 28 000 разів

    Ціна на м’ясо, вирощене в лабораторіях, неухильно знижується завдяки появі більшої кількості гравців на ринку та науковим досягненням

    Після того, як голандська компанія Mosa Meat представила перший у світі гамбургер з клітинного м’яса в 2013 році (процес зайняв два роки, а сам продукт коштував $325 тис), — люди повірили, що справжнє м’ясо можна приготувати, не вбиваючи тварин.

    Потім виникла наступне завдання: зробити клітинне м’ясо хоч трохи дешевшим, не кажучи вже про доступні ціни для споживача.

    І ось це сталося. Нещодавно ізраїльська компанія Future Meat Technologies, яка виробляє курку на основі клітин, зуміла знизити вартість курячої грудки до $7,50. Під новий продукт компанія залучила фінансування в розмірі $27 млн.

    «За сім років нам вдалося знизити вартість гамбургерів у 28 000 разів. Чи можете ви уявити собі, щоб що-небудь ще в світі настільки знецінилось!?», —  риторично питає Яків Наміас, засновник і головний науковий співробітник Future Meat Technologies. «Уявіть, що сталося б, якби ви могли купити Tesla Model X у 28 000 разів дешевше, ніж коли вона з’явилася. Ви тоді купили її, по суті, за 20 доларів».

    За словами Наміаса, зниження цін на клітинне м’ясо до доступного споживачам рівня, є ключовим моментом в його розробці і у становленні нової галузі. Споживачі не купуватимуть його, якщо воно буде набагато дорожчим звичайного м’ясо. Низька вартість і ефективність виробництва — це було в центрі уваги Наміаса, коли він заснував Future Meat в 2018 році .

    Система, яку використовує Future Meat, унікальна тим, що може швидко виробляти велику кількість клітин. Компанія використовує швидкозростаючі клітини. За словами Нахміаса, нині компанія будує підприємство з виробництва біопродуктів.

    По суті, це новий вид біореактора з виходом кінцевого продукту в декілька разів вище, ніж зараз. «Тобто на кожен літр поживного середовища із клітин ми отримуємо 800 грамів біомаси», — каже науковець. За його словами, виробництво в 10 разів ефективніше, ніж у багатьох інших існуючих на сьогодні компаній з виробництва клітинного м’яса. Новий біореактор буде повністю побудовано у квітні або травні цього року.

    Джерело

    НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

    введіть свій коментар!
    введіть тут своє ім'я

    Схожі теми

    Nestlé інвестує у фуа-гру з древньої японської приправи

    Це вже другий сезонний запуск рослинної фуа-гри. Нова версія – результат більш тривалих досліджень і розробок, говорять в Nestlé....

    Wine Wall — автономний кіоск для продажу вина з роботом-сомел’є

    Ідея проекту в тому, щоб запропонувати магазинам та ресторанам автономне рішення для продажу алкоголю.Рішення пропонується в трьох різних розмірах...

    Мікрогель робить рослинне м’ясо соковитішим без додавання жиру

    Метод передбачає створення крихітних гелеподібних частинок із рослинних білків і води, які імітують відчуття жиру та соковитості під час...

    Вірусний апокаліпсис зумовив шалений ріст ринку альтернативного молока та м’яса

    Про це йдеться у свіжому звіті, опублікованому провідною компанією з дослідження ринку Global Industry Analysts. На тлі кризи Covid-19 світовий...

    Чорна піца та рожевий багет: як «Сільпо» додає кольору Чорній п’ятниці

    Мережа супермаркетів «Сільпо» вирішила додати фарб Чорній п’ятниці та запропонувати альтернативу традиційному шопінг-хаосу. З 23 по 30 листопада «Сільпо»...

    Сирна «Корона» та кульки у чорному перці — українські сири, які визнав світ

    5 листопада в Португалії, місті Візеу, офіційно завершився міжнародний сирний конкурс World Cheese Awards 2024. Цього року на конкурсі...

    Може вас зацікавити

    Чай та кава майбутнього: допомагає мислити та береже від депресії

    Brainjava — це колекція високоякісної збагаченої кави та чаю,...

    Кава за відбитком пальця: два гіганти відкрили першу кав’ярню без касирів

    Перший заклад відкрили у Нью-Йорку. Тут дійсно ніхто не...

    Вибір редактора
    В продовження теми