Власник АВК про те, чому кондитерська компанія взялася за випуск рослинного м’яса

Компанія «АВК», один із трьох найбільших кондитерських брендів України, недавно відкрила для себе нову нішу, запустивши на ринок рослинне м’ясо під брендом DREAMEAT.

Продукт дійсно унікальний, адже вперше веганська альтернатива не містить метилцелюлози. Простими словами, паперу. Натомість у складі — збалансований за амінокислотним складом білок — по 21 грам на кожну котлету.

newfood.ua розпитав Володимира Авраменко, мажоритарного власника компанії «АВК», як з’явилася ідея розбавити асортимент солодощів «м’ясом», та коли його можна буде купити в супермаркеті.

Чому кондитерська фабрика «АВК» випустила рослинне м’ясо? Як ви прийшли до такого рішення?

За всю еволюцію людство пройшло всі етапи розвитку — від канібалізму до поїдання інших ссавців. Питання переходу людства до рослинного харчування піднімав свого часу ще Лев Толстой.

Ми не хочемо дорікати комусь у тому, який він має раціон. Але підштовхувати людей до переходу на рослинну харчування — необхідно. Це, свого роду, місія.

Займаючись виробництвом кондитерських виробів та шоколаду, я щороку відвідував найбільші харчові виставки у світі, і був максимально натхнений міццю людського інтелекту та масштабами презентацій. Кілометри всього найкращого, нового, що створила людина. Шоколадні аромати в повітрі. Всі посміхаються, всі щасливі.

Виставка м’ясної промисловості мене шокувала. У величезному приміщенні інші запахи — НЕ шоколадні, а запахи вбитих тварин. Їхні трупи висіли праворуч і ліворуч, а вся потужність сучасних машин спрямована на те, як їх краще порубати, розчленувати і переробити для того, щоб людині було смачно.

Виставка м’ясної промисловості мене шокувала

Я був вражений. Ринок м’ясної промисловості величезний, щороку у світі вбивають близько 70 млрд тварин. В той момент я згадав про експерименти з рослинним білком на французькому заводі «Фарматон» (вперше на цьому заводі Володимир Авраменко побував ще на початку 2000-х — Авт), і у мене дозрів план переходу від філософії до активних дій. Уже в 2013 році у співпраці з французькими розробниками та канадським інститутом ми почали створення власних рецептур з рослинними білками.

Через рік в Україні почалася криза, і на деякий час ми занурилися у поточні турботи. Сьогодні, нарешті, ми звершили те, чим займалися останні 2 роки: перше рослинне м’ясо без метилцелюлози у вигляді котлети для бургера.

З цим кроком компанія «АВК» переступила рубікон — зросла і перестала бути лише кондитерською. Тепер «АВК» — продуктова компанія.

Уже в 2013 році у співпраці з французькими розробниками та канадським інститутом ми почали створення власних рецептур з рослинними білками

На кого ви орієнтувалися, створюючи DREAMEAT?

«АВК» впроваджує інновації всі 30 років своєї роботи. Ми завжди створювали те, чого не було на ринку. Для батончика «Мажор», який виготовлявся на французькому обладнанні, самі розробляли ТУ, в Україні цього не було. Не робити те, що роблять всі — в ДНК нашої компанії. І, звісно, технологічність.

Сьогодні українці чудово розбираються в гаджетах, автомобілях, моді, але не зрозуміло, чому суспільство ігнорує своє харчування.

В Україні мало виробництв, які готові радикально переорієнтовуватися на абсолютно нові продукти, що відповідають трендам і потребам сучасного світу. Щодо м’яса, то зараз все, що є на ринку, більше нагадує суміш антибіотиків та гормонів росту. А людям потрібна здорова їжа!

Ми взяли це на озброєння ще на старті розробки рослинного продукту. Воно мало вийти збалансованим та корисним. Отримати вдалі пропорції жирів, білків та вуглеводів для гарного засвоєння організмом. А ще багато працювали, щоб DREAMEAT було смачним та мало звичну текстуру.

У своїй публікації на Facebook ви заявляєте, що DREAMEAT не містить в складі метилцелюлози. Чому вирішили вдатися до такого кроку?

Ми свідомо не використовували цей компонент, наша котлета — повністю здоровий і натуральний продукт. Натомість метилцелюлоза має протипоказання для людей з ускладненнями шлунково-кишкового тракту, не рекомендується дітям.

Ми прибрали зі складу все, що можна було поставити під сумнів, і створили максимально смачний продукт.

DREAMEAT — це перший крок компанії АВК в бік виробництва продуктів здорового харчування. Який буде наступний?

Насправді — не перший крок. З самого початку у нас була стратегія створення якісних продуктів, і ми неухильно їй слідували.

Свого часу ми відмовилися від виробництва солодощів, якість яких не могли гарантувати. Виключали сумнівні інгредієнти, щоб не вступати в компроміс з якістю.

Ще раніше ми вийшли за рамки кондитерської галузі, та випустили перший здоровий мультизлаковий снек Brunch.

Запуск натурального рослинного м’яса – наша особлива гордість. Це багаторічні дослідження, тести і розробки.

Запуск натурального рослинного м’яса – наша особлива гордість

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Європа готується до дегустацій лабораторної їжі. В меню — сосиски, пельмені і риб’ячий жир

Згідно з даними Нідерландського фонду клітинного сільського господарства, заявки на схвалення клітинного м’яса та морепродуктів подали відразу три місцеві...

Собівартість культивованого м’яса упала до $4, наступна відмітка – $2

Ще в лютому компанія оголосила, що виробничі витрати на її розробку – курячу грудку «із пробірки» – склали €6,70...

Британці вивели на ринок преміальний сорт меду, який вбиває збудників тифу та загоює рани

Запущена The True Honey Co пропозиція Rare Harveast містить 2050 мг метилгоксаль (MGO). MGO – це інгредієнт меду манука,...

Випустили джина: У Фінляндії виготовили перший джин на основі вівсяного молока

На розробку продукту частково надихнув член правління Arctic Blue Туомас Кукконен, який є колишнім генеральним директором фінської вівсяної компанії.Новий...

«Яготинське для дітей» змінило дизайн пляшок дитячих йогуртів і кефіру

На відміну від скла, пластик не так легко б'ється, що особливо важливо для дітей молодшого віку, які можуть випадково...

Pripravka: секретний інгредієнт успіху 

Хоч вважається, що найкраща приправа до їжі — це голод, попит на спеції та прянощі в Україні був завжди,...

Віртуальна реальність у гастрономії: як VR змінює споживання їжі?

Сучасні технології невпинно змінюють різні сфери життя, і гастрономія не стала винятком. Віртуальна реальність (VR), яка дозволяє створювати та...

Проєкт Bake4Ukraine отримав грант на обладнання українським пекарням

Гуманітарний проєкт #Bake4Ukraine отримав грант, що передбачає надання обладнання (нового чи б/в) 50 українським пекарням, які знаходяться в зоні...

Може вас зацікавити

Швейцарський гігант замінив легендарні кавові капсули кульками з водоростей

Migros представив інноваційну систему приготування кави CoffeeB.Нова кавоварка, на...

За десять років існування ринку лабораторного м’яса на ньому з’явилося 150 гравців

За цей час Mosa Meat розпочала будівництво гігантського заводу...

Стартап розробив ковбасу і котлети із коноплі та рису для високоефективного харчування

Використовуючи інноваційний процес, який максимізує вміст поживних речовин, стартап...

Нове покоління підсолоджувачів для створення більш здорових та менш калорійних продуктів харчування

Сучасне суспільство ставить перед собою все більше завдань у...

Green Monday із Гонконгу створила із вівса веганське морозиво

Морозиво мочі буде подаватися в кафе та пропонується під...

Вибір редактора
В продовження теми