Власник АВК про те, чому кондитерська компанія взялася за випуск рослинного м’яса

Компанія «АВК», один із трьох найбільших кондитерських брендів України, недавно відкрила для себе нову нішу, запустивши на ринок рослинне м’ясо під брендом DREAMEAT.

Продукт дійсно унікальний, адже вперше веганська альтернатива не містить метилцелюлози. Простими словами, паперу. Натомість у складі — збалансований за амінокислотним складом білок — по 21 грам на кожну котлету.

newfood.ua розпитав Володимира Авраменко, мажоритарного власника компанії «АВК», як з’явилася ідея розбавити асортимент солодощів «м’ясом», та коли його можна буде купити в супермаркеті.

Чому кондитерська фабрика «АВК» випустила рослинне м’ясо? Як ви прийшли до такого рішення?

За всю еволюцію людство пройшло всі етапи розвитку — від канібалізму до поїдання інших ссавців. Питання переходу людства до рослинного харчування піднімав свого часу ще Лев Толстой.

Ми не хочемо дорікати комусь у тому, який він має раціон. Але підштовхувати людей до переходу на рослинну харчування — необхідно. Це, свого роду, місія.

Займаючись виробництвом кондитерських виробів та шоколаду, я щороку відвідував найбільші харчові виставки у світі, і був максимально натхнений міццю людського інтелекту та масштабами презентацій. Кілометри всього найкращого, нового, що створила людина. Шоколадні аромати в повітрі. Всі посміхаються, всі щасливі.

Виставка м’ясної промисловості мене шокувала. У величезному приміщенні інші запахи — НЕ шоколадні, а запахи вбитих тварин. Їхні трупи висіли праворуч і ліворуч, а вся потужність сучасних машин спрямована на те, як їх краще порубати, розчленувати і переробити для того, щоб людині було смачно.

Виставка м’ясної промисловості мене шокувала

Я був вражений. Ринок м’ясної промисловості величезний, щороку у світі вбивають близько 70 млрд тварин. В той момент я згадав про експерименти з рослинним білком на французькому заводі «Фарматон» (вперше на цьому заводі Володимир Авраменко побував ще на початку 2000-х — Авт), і у мене дозрів план переходу від філософії до активних дій. Уже в 2013 році у співпраці з французькими розробниками та канадським інститутом ми почали створення власних рецептур з рослинними білками.

Через рік в Україні почалася криза, і на деякий час ми занурилися у поточні турботи. Сьогодні, нарешті, ми звершили те, чим займалися останні 2 роки: перше рослинне м’ясо без метилцелюлози у вигляді котлети для бургера.

З цим кроком компанія «АВК» переступила рубікон — зросла і перестала бути лише кондитерською. Тепер «АВК» — продуктова компанія.

Уже в 2013 році у співпраці з французькими розробниками та канадським інститутом ми почали створення власних рецептур з рослинними білками

На кого ви орієнтувалися, створюючи DREAMEAT?

«АВК» впроваджує інновації всі 30 років своєї роботи. Ми завжди створювали те, чого не було на ринку. Для батончика «Мажор», який виготовлявся на французькому обладнанні, самі розробляли ТУ, в Україні цього не було. Не робити те, що роблять всі — в ДНК нашої компанії. І, звісно, технологічність.

Сьогодні українці чудово розбираються в гаджетах, автомобілях, моді, але не зрозуміло, чому суспільство ігнорує своє харчування.

В Україні мало виробництв, які готові радикально переорієнтовуватися на абсолютно нові продукти, що відповідають трендам і потребам сучасного світу. Щодо м’яса, то зараз все, що є на ринку, більше нагадує суміш антибіотиків та гормонів росту. А людям потрібна здорова їжа!

Ми взяли це на озброєння ще на старті розробки рослинного продукту. Воно мало вийти збалансованим та корисним. Отримати вдалі пропорції жирів, білків та вуглеводів для гарного засвоєння організмом. А ще багато працювали, щоб DREAMEAT було смачним та мало звичну текстуру.

У своїй публікації на Facebook ви заявляєте, що DREAMEAT не містить в складі метилцелюлози. Чому вирішили вдатися до такого кроку?

Ми свідомо не використовували цей компонент, наша котлета — повністю здоровий і натуральний продукт. Натомість метилцелюлоза має протипоказання для людей з ускладненнями шлунково-кишкового тракту, не рекомендується дітям.

Ми прибрали зі складу все, що можна було поставити під сумнів, і створили максимально смачний продукт.

DREAMEAT — це перший крок компанії АВК в бік виробництва продуктів здорового харчування. Який буде наступний?

Насправді — не перший крок. З самого початку у нас була стратегія створення якісних продуктів, і ми неухильно їй слідували.

Свого часу ми відмовилися від виробництва солодощів, якість яких не могли гарантувати. Виключали сумнівні інгредієнти, щоб не вступати в компроміс з якістю.

Ще раніше ми вийшли за рамки кондитерської галузі, та випустили перший здоровий мультизлаковий снек Brunch.

Запуск натурального рослинного м’яса – наша особлива гордість. Це багаторічні дослідження, тести і розробки.

Запуск натурального рослинного м’яса – наша особлива гордість

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Українці почали пити в 14 разів більше рослинного молока: домінує вівсяне й соєве

Ринок рослинного молока в Україні сформувався відповідно до світових тенденцій, які прийшли зі США та Великобританії, вважають в аналітичній...

Ізраїльська компанія культивує у лабораторії ягоди. Рослини більше не потрібні

Novella знаходиться на ранніх стадіях розробки ягідних сумішей. За допомогою  «нової технології точного контролю середовища» компанії вдається відтворювати цілі...

Грибні омари, равіолі та бекон: стартап запозичив ідею з японською кухні

Замовлення продукту доступне на сайті компанії, і, за словами засновниці Кімберлі Ле, він швидко розпродається.Ті, хто уже спробував, говорять,...

Українці витратили на незвичні перекуси із хрусткого сиру 20 млн грн

Бренд заснували у 2015 році брати Вадим і Пилип Гришини, які раніше керували сімейним виробництвом товарів для рукоділля.За словами...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Рік із Glovo: що і як замовляли користувачі у 2024 році 

У грудні 2024 року глобальний Glovo перетнув позначку в 1 мільярд замовлень з моменту заснування компанії майже 10 років...

Кока-Кола дарує 1,5 млн пляшок напою сім’ям, що опинилися в складних ситуаціях

Ініціатива спрямована на підтримку родин, що опинились у складних життєвих обставинах, багатодітних сімей, внутрішньо переміщених осіб, людей похилого віку,...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Може вас зацікавити

А інструкція є? IKEA у Канаді випустила книгу рецептів страв із залишків їжі

IKEA Канада випустила нову кулінарну книгу IKEA ScrapsBook. Це...

Coca‑Cola змішає популярний напій з горілкою зі шведської пшениці

Коктейль дебютує на початку 2024 р. в деяких європейських...

Виробник грудного молока створив за гроші Coca-Cola перший у світі клітинний йогурт

Цього разу Wilk представила перший у світі йогурт, виготовлений...

Українці варять готові супи прямо в пакетах — за технологією з Нідерландів

"Нова кухня" знову почала виробництво супів у Славутичі на...

Вибір редактора
В продовження теми