Травний тракт: як foodtech змінює гастрономічні звички і геополітику

Україна має маленький секрет. Звичним пафосним конструкцій типу «кращий чорнозем на планеті», «незаймана екологія» або «батьківщина органічного землеробства» залишилося жити лічені роки. У наших аграріїв зовсім небагато часу, щоб гідно заробити на цій маркетингової смаківщині. Скоро українській сировині вже не допоможе ніякий з перерахованих тегів. Конкурувати вітчизняним агровиробникам (які, нагадаю, є експортним локомотивом ВВП України) доведеться виключно ціною. Втім, для більшості аграріїв торгівля з помітним (і кожного разу все більшим) дисконтом вже вимушена реальність. За це українські зернові дуже цінують в країнах Близького Сходу і Північної Африки.

Але що потім, коли не вистачатиме цих не найбільших заробітків на коммодітіз? Так, хтось зверне в сектор органічного землеробства. Це логічно і пристойно: там преміальні ціни і платоспроможні ринки. Але інші аграрії залишаться доживати свій цикл корпорації (майже за Адізесом) із забитими фуражним зерном коморами. До наступного відчутного зростання цін на зернові. До наступного Ель-Ніньйо, який вдарить по врожайності Чорного континенту і підвищить попит на зерно з далекої України. Але навіть якщо б гасла про кращий чорнозем, первозданну екологію та про агрогеніїв були актуальними, нас би це все одно не врятувало як країну з сировинною економікою. Вигадана богообраність не працює в епоху перманентних криз. Все просто: світові потрібна їжа. Не сировина, не фуражний корм для двоногих, а глибока переробка. Решта – удаване. І, може бути, навіть від лукавого.

Все просто: світові потрібна їжа.

Подивіться навколо: навіть ті співвітчизники, що змирилися з вічним епікфейлом, не завжди починають ранок з хрестоматійної перловки. Умовному середньому класу нема коли виварювати ячмінь. Свої позиції тримає хіба що гречка, яка неодноразово змінювала політичний рельєф в країні. Це святе. Жарт.

Саме тому глибока переробка сировини, а, відтак, поява інноваційних продуктів переростає в небачений за потужністю ринковий тренд. Пандемія прискорила цей процес на всіх рівнях. Ця динаміка навіть не в бумі служб продуктових доставок і не у масовій появі dark kitchen – тіньових ресторанів, які працюють виключно на доставку їжі. Ядро в іншому. Змінюється підхід до їжі, до її способу приготування і взагалі до філософії продовольчої галузі. І драйвером такої еволюції є аж ніяк не лютий ЗСЖ, а ринок. Також зараз до цього підштовхує логіка карантинного існування. Підкіркою відчуваєш: треба купити такої їжі, щоб менше ходити в магазин (знизити ймовірність зараження вірусом), але і не позбавляти себе повноцінного раціону. І щоб приготування було без зайвих рухів тіла. Знаєте, який продукт став одним з чотирьох найбільш затребуваних під час першої хвилі карантину в Британії? Заморожені макарони. Час готування – 30 секунд.

Це, звичайно, не відкриття. Всі ці веселі картинки з веганським морозивом, рослинним майонезом і овочевими хлібцями миготіли давно в очах багатьох. Але тепер за ними проглядаються контури нового «вікна можливостей» – індустрії foodtech. Це вже не няшний научпоп. Як ви думаєте, скільки компаній зараз зосереджені на розробці і виробництві альтернативного м’яса? Триста. І це не стартапи, а виробництва повного циклу з власними R&D-центрами. Експерименти з рецептурою рослинного м’яса закінчилися. Тепер тільки хардкор – промислове виробництво і світова експансія. Наприклад, один з найбільших виробників такого м’яса Beyond Meat скорочує ланцюжки поставок продукції і вже відкрив свій перший європейський завод «рослятини» (гарна назва рослинного м’яса, так?) в Нідерландах. Саме звідти везе рослинне м’ясо в Україну компанія «Вест Міллс», ексклюзивний дистриб’ютор цього бренду. Станіслав Луцкович, співзасновник компанії, сказав мені, що кінцевим етапом завоювання місцевого ринку стане будівництво українського заводу Beyond Meat. Збіг? Не думаю.

Експерименти з рецептурою рослинного м’яса закінчилися. Тепер тільки хардкор – промислове виробництво і світова експансія.

Хто ЦА нового продукту? Запевняю, не тільки олдскульні вегани, а точніше, зовсім не вони. І ось чому. Основа «рослятини» – гороховий або соєвий текстурат. Перший дорожче, другий дешевше. М’язові волокна замінені яблучною клітковиною, кров в такому стейку імітує буряковий сік, а характерний процес смаження такого м’яса на грилі забезпечує олія кокосу і каноли. Картинка не зовсім для веганів, так? Так і є. Дослідження компанії Packaged Facts говорить про те, що найбільше на такі продукти переходять саме любителі традиційних стейків.

Здається, рослинні аналоги м’ясних продуктів – це вже вчорашній день. Нікого вже не здивуєш рослинними яйцями та штучними креветками. Тут нічого особливого – технологія аналогічна м’ясній: боби плюс «секретні» спеції. Але зовсім інша справа проекти з вирощування м’яса зі стовбурових клітин. Так-так, з пробірки. Саме таким способом недавно в компанії BlueNalu Inc виростили м’ясо тунця і золотистої макрелі. Тобто хлопці в кроці від промислового виробництва морських гадів, які ніколи не бачили моря. За ними вишикувалося ще з десяток подібних стартапів, які отримали свої мільйони доларів на «мінімально працюючий прототип». Фантастика? Ні. Забув сказати, що така ось лабораторна курятина вже продається в кав’ярнях того ж Сінгапуру. І це не горох або соя. Це м’ясо, яке ніколи не було твариною.

І це не горох або соя. Це м’ясо, яке ніколи не було твариною.

А що в Україні? Доповідаю: у нас відкритий сезон «рослятини». Дві компанії оголосили про початок виробництва рослинної альтернативи традиційному м’ясу. Одна з них – компанія «АВК», колись лідер кондитерської галузі. До цього в «АВК» йшли давно, ще з початку нульових. Але тоді було чим зайнятися, ринок кондитерки ріс на очах. Вирвала із зони виробничого комфорту компанію війна на сході. Нічого не залишалося робити, як шукати нові напрямки. І ось почалося виробництво альтернативного протеїну – це свідома і смілива спроба потрапити в темп динамічного ринкового тренду.

У цьому місці у людей мислячих виникає питання: а скільки ж коштують такі сповнені інноваціями продукти? Мовляв, ціна – космос. Але час «гусячої шкіри» у покупця позаду. Наприклад, два бургера Beyond Meat упруться в чесні 269 грн. Дорого? Може. Але це точно не ті суми, які пророкували «експерти з усіх питань» ще п’ять років тому.

Ну і, нарешті, світлий геополітичний прогноз. Як без нього. Упевнений, що Китай, який успішно оскаржує місце найбільшої економіки у США, не забуде взяти участь в потужному foodtech-тренді. Тим більше саме в Азії традиційно швидше приживаються найрадикальніші новинки і в раціоні, і у виробництві. У минулому році в КНР свій перший завод з виробництва рослинного м’яса відкрила компанія Nestlé, а китайська компанія Zhenmeat активно працює над виробництвом рослинних «раків» і пельменів з «рослятиною». А так як американський ринок для китайців послідовно закривають, то Європа стане головним торговельним майданчиком для продтоварів з Піднебесної. А хто між ЄС і КНР? Україна. А у кого є Угода про вільну торгівлю з ЄС? Теж у нас. Тим більше що тема не нова: у 2016 році питання про вільну торгівлю між Китаєм і Україною вже піднімалося. Так КНР отримає доступ до ринків ЄС в самому зручному форматі. По новому Шовковому шляху. Транзитом через Київ.

Максим Біроваш, Джерело

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Ізраїльський стартап створив із дріджів яскраві барвники кольору буряку та кактуса

Це як ніколи доречно, адже споживачі самі шукають на полицях більш здорову, натуральну та екологічно чисту їжу. Тенденція змушує виробників...

Молоко пропонують замінити борошнистими черв’яками: це так же поживно

До такого висновку дійшли вчені Маастрихтського університету у Нідерландах.Для проведення дослідження агротехнологічна компанія Protifarm, яка є членом коаліції природних...

IDS Ukraine відновлює довоєнний рівень виторгу та демонструє зростання вартості активів у 2024 році

Згідно із прогнозами виторг компанії за рік становитиме 6,8 млрд грн, що відповідає довоєнному рівню. Це дозволить IDS Ukraine...

Kalyus Winery створює вино із найдавніших виноградних сортів на березі Дністра

У довоєнні часи Kalyus Winery організовувала дегустації вин з легкими закусками на мальовничому березі Дністра. Засновник виноробні Юрій Данилюк...

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — дослідження

Виторг закладів громадського харчування України у 2024 році зріс на 10% у порівнянні з 2023 роком, середній чек —...

«Чорноморка» запускає автомати для продажу устриць

У січні в столичному ТРЦ Respublika Park відкриється новий ресторан «Чорноморка» з новою послугою — автоматом з устрицями.У компанії...

Співвласник «Галі Балуваної» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі

Володимир Матвійчук, співвласник мережі магазинів заморожених страв «Галя Балувана» запустив перший Multicook з фастфудом MultiBar у Лос-Анджелесі. Про це...

Дослідження: ринок кормів для домашніх тварин відновився і зростає

Глобальне зростання pet foodСвітовий ринок кормів для домашніх тварин швидко зростає. За оцінками Mordor Intelligence, у 2024 році його...

Може вас зацікавити

Лабораторну свинину відтепер зможуть вирощувати у промислових об’ємах

Нова клітинна лінія демонструє найбільш сприятливу реакцію на запатентовану...

Йогурт з кісточок абрикосів — інноваційний продукт нового року

Продукт має горіховий, вершковий смак та вже перевірений на...

Виробник грудного молока створив за гроші Coca-Cola перший у світі клітинний йогурт

Цього разу Wilk представила перший у світі йогурт, виготовлений...

Стартап розробив ковбасу і котлети із коноплі та рису для високоефективного харчування

Використовуючи інноваційний процес, який максимізує вміст поживних речовин, стартап...

Вибір редактора
В продовження теми