Air Co. Екологічна горілка з двох інгредієнтів: вуглекислого газу і води

Стартап Air Co пропонує незвичайну технологію виготовлення спирту — не з зерна, а з повітря і води

За словами одного із засновників стартапа Грегорі Костянтина, при виробництві кожної пляшки горілки Air Co., з атмосфери поглинається стільки вуглекислого газу, скільки поглинають вісім великих дерев.

Горілка, яку стартапери вже пропонують в декількох барах Нью-Йорка за ціною 65 доларів за пляшку об’ємом 750 мл, складається тільки з двох інгредієнтів: вуглекислого газу і води.

Традиційну горілку виробляють шляхом зброджування зернових культур з подальшою ректифікацією спирту. Причому виробництво звичайної пляшки горілки може привести до утворення близько 13 фунтів парникових газів, в той час як продукт Air Co. є вуглецево-негативним, так як видаляє фунт вуглецю з повітря з кожної виробленої пляшкою.

«Наша запатентована система працює з використанням сонячної електроенергії аналогічно фотосинтезу в природі, де рослини дихають СО2. Вони поглинають воду і використовують енергію в сонячного світла для виробництва цукру та інших вуглеводнів з киснем в якості єдиного побічного продукту. Те ж саме і з нашим процесом: єдиним побічним продуктом у ньому є кисень», — розповідає електрохімік і співзасновник стартапу Стаффорд Шихан.

система працює з використанням сонячної електроенергії аналогічно фотосинтезу в природі

Технологія Air Co. розщеплює воду на водень і кисень, а потім об’єднує водень з вуглекислим газом і створює алкоголь з водою, виділяючи кисень в атмосферу. Потім вода видаляється дистиляцією, залишаючи після себе спирт.

Air Co. заявляє, що її горілка не містить ніяких домішок, які можуть залишитися після традиційної ректифікації зернової браги.

Air Co. конвертер вуглекислого газу. Система для уловлювання надлишку вуглекислого
газу з повітря і перетворення його в чистий етанол для виробництва горілки

Крім того, для виробництва традиційної горілки треба обробляти тисячі гектар землі під кукурудзу, картоплю або пшеницю. А за даними Мічиганського університету, саме на виробництво продуктів з зерна припадає 3% парникових газів у США.

Стартап Air Co. був заснований в 2017 році Грегорі Костянтином, колишнім керівником компанії Diageo – виробника спирту і пива, і вченим-хіміком Єльського університету Стаффордом Шихане. Співзасновники зустрілися в барі в Ізраїлі, куди їздили на запрошення Forbes в 2016 році.

За словами Костянтина, йому було цікаво працювати з Шихане після того, як він дізнався про технології перетворення СО2 в алкоголь, яку той створив в Єльському університеті.

Співзасновники Air Co. Стаффорд Шихан і Грегорі Костянтин

Горілка — це перший продукт Air Co., каже Костянтин, але довгострокова мета компанії не тільки стати виробником побутової хімії і парфумерних продуктів, використовуючи чистий етанол з вуглекислого газу, але і допомогти в майбутньому скоротити викиди парникових газів.

Костянтин говорить, що для початку вони запустили свій продукт тільки в декількох обраних барах і ресторанах Нью-Йорка. В планах розширення свого покриття до роздрібних мереж у 2020 році. Правда, ще невідомо, хто буде готовий заплатити 65 доларів за екологічно чисту горілку, якщо пляшка Absolut або Tito на 750 мл коштує близько 20 доларів, тим більше, що на смак продукт Air Co. не відрізняється від звичайної горілки.

Стартап Air Co., в якому в даний час працюють дев’ять співробітників, не розкриває суму залучених інвестицій. Але його система конверсії вуглецю Air Co. вже отримала нагороди від НАСА, Організації Об’єднаних Націй і стала одним з п’яти фіналістів глобального конкурсу XPRIZE (найбільшого в світі конкурсу вуглецевих технологій) з призовим фондом в $20 млн.

Концепція Air Co. по перетворенню вуглецю в спирт не нова. У 2017 році студенти з Делфтського технологічного університету в Нідерландах також знайшли спосіб зробити алкоголь з повітря.

Крім того, в 2019 році у Фінляндії відкрилася пивоварня з негативним викидом вуглецю, яка використовує вуглекислий газ для виробництва пива.

За матеріалами CNBC

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Легендарна Nutella нарешті стане продуктом для веганів. Що всередині?

Рослинна версія культової шоколадно-горіхової пасти з’явиться в Італії цієї осені Таке оголошення компанія зробила в рік святкування 60-річчя легендарного продукту.В...

Вчені, яких підтримує бізнес-інкубатор Y Combinator, накачають лабораторного лосося колагеном для «справжності»

Оскільки колаген та м’язові волокна плавляться при різній температурі, після термічної обробки культивована риба буде розшаровуватися так, як справжня.Таким...

Чорна піца та рожевий багет: як «Сільпо» додає кольору Чорній п’ятниці

Мережа супермаркетів «Сільпо» вирішила додати фарб Чорній п’ятниці та запропонувати альтернативу традиційному шопінг-хаосу. З 23 по 30 листопада «Сільпо»...

Які заклади харчування в Україні заробили найбільше і як змінилася галузь?

Аналітики YC.Market дослідили динаміку в сегменті ресторанних послуг в Україні та з’ясували, що чистий дохід ресторанного бізнесу в Україні...

Виробник соків «Коник» та співзасновниця Young Business Club запускають виробництво крафтового сидру

Очікується, що продукт з'явиться на полицях мережі «Сільпо» до кінця квітня. У планах — експорт та завоювання до 80%...

Alviva Group виводить на ринок нову категорію хліба під брендом «Київхліб»

Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області. Сума інвестицій...

У Food Market від Епіцентр продажі кулінарії зросли більш ніж на 50%

Мережа Food Market від «Епіцентр» — один із наймолодших продуктових ритейлерів України: напрямку ще немає й п’яти років. Станом...

Українська пивоварня отримала дві нагороди World Alcohol-Free Awards

Темне безалкогольне пиво Dark Non-alcohol (ABV 0,5%, IBU 13, Plato 7) отримало золоту медаль. Судді відзначили у ньому "аромати...

Може вас зацікавити

Глобальне меню: ТОП-10 трендів, що драйвитимуть ринок їжі у 2021 році

Особливу ставку на інновації робили хіба що ресторани, які...

Стартап вирощує у лабораторії чорну ікру на звичайному грибному корінні

Міцелій — це коренева структура грибів, яка складається з...

McDonald’s реконструював найбільший ресторан в Україні. Тепер він з ліфтом.

Зазначається, що загальна площа оновленого ресторану сягає 944 кв...

Вибір редактора
В продовження теми