Дев’ять перспективних фудтех-напрямків з точки зору інвесторів

Серед них - сервіси рекомендацій з власними онлайн супермаркетами і роботизовані ресторани

Згідно з доповіддю Five Season Venture і dealroom.co за останні 4 роки обсяг венчурних інвестицій в foodtech в світі виріс практично в 5 разів: з €3,08 млрд в 2014 році до €14,3 млрд в 2018.

Часто під foodtech мають на увазі онлайн-сервіси доставки їжі з магазинів та ресторанів. Вони займають більше половини обсягу ринку «фудтех» в світі і основну частку в Україні.

Насправді поняття foodtech (food technology) набагато ширше — це інтеграція цифрових технологій у весь харчовий ланцюжок: від фермерських господарств та харчових виробництв до упаковки, зберігання, приготування та утилізації їжі.

Ось деякі фудтех-напрямки, які привернули увагу інвесторів в 2018 році, від «першого покоління» — традиційних сервісів, міцно затвердилися на ринку, до високотехнологічних проектів «другого покоління».

Доставка з магазинів і ресторанів

Близько 60 відсотків обсягу інвестицій в світовому фудтех припадає на онлайн-доставку їжі з магазинів та ресторанів. На цьому ринку розвиваються американські DoorDash, Instacat, Uber Eats, європейські Deliveroo, Delivery Hero, Just Eat, Takeaway.com.

Meal kits або конструктори їжі

Еволюція традиційної доставки — доставка набору інгредієнтів для приготування страв за рецептами замовника. Західні конструктори рухаються в бік розробки пропозиції для певних груп споживачів: веганів, людей з непереносимістю глютену, прихильників органічного харчування і так далі.

Найбільший світовий сервіс доставки  німецький HelloFresh, оцінюваний в €2,6 млрд, придбав конструктор органічної і безглютенової їжі Grean Chef.

Сервіси рекомендацій з власними онлайн-супермаркетами

Серед успішних прикладів — данський сервіс Vivino, де за допомогою спеціального винного додатку можна обрати вино у винному онлайн-супермаркеті цієї ж компанії. У 2018 році компанія залучила інвестиції в обсязі $ 20 млн, а до 2020 року планує заробити мільярд доларів тільки на продажі вина.

Фермерський фудтех

Фудтех в сільському господарстві охоплює величезний спектр інновацій: генна інженерія, вирощування їстівних комах, вертикальні ферми, сільськогосподарські дрони та технологія блокчейн.

Перспективний напрямок в області вертикальних ферм — компактні ферми, які дозволяють вирощувати овочі і зелень у супермаркетах та в інших обмежених просторах. У 2018 році розробник подібних ферм, берлінський стартап Infarm, привернув залучив інвестицій на € 25 млн і почав завойовувати ринок за межами Німеччини.

Роботизовані ресторани і кафе

Компанія Zume Pizza з Кремнієвої долини, з 2015 року використовує роботів для приготування піци. В кінці 2018 року компанія отримала $375 млн інвестицій від японської SoftBank Group на розвиток проекту роботизованих фудтраков.

У Франції стартап EKIM в 2018 залучив $2,6 млн для проекту піцерії з роботами, які, крім піц, вміють робити десерти, салати і напої. У 2019 компанія планує продавати франшизи.

Брюссельська компанія Alberts robot SmoothieStations вже встановила 5 роботів на ім’я «Альберт», які роблять смузі з інгредієнтів на ваш вибір. Роботи взаємодіють з мобільним додатком. Компанія планує подальше розширення на європейському ринку.

Скорочення харчових відходів

Шведська foodtech компанія Karma в 2018 році залучила $12 млн на розробку програми, яка допомагає супермаркетам розпродати залишки продуктів з терміном придатності зі знижкою не менше 50 відсотків. Karma позиціонує себе як екологічний сервіс, мета якого — скорочення обсягу викинутої їжі.

Цифрові системи для роздрібних мереж

Французький стартап Wynd залучив $72 млн в 2018 році. Це програма для комплексного управління супермаркетами та ресторанами: для контролю складських запасів, онлайн і офлайн-продажів, роботи персоналу і створення звітів з єдиного додатка. Платформа інтегрована з CRM-сервісом і дозволяє бачити профіль клієнта в момент покупки. Платформу вже використовують мережі Carrefour, Total, MK2

3D-ресторани

Цей напрямок тільки зароджується, але, за словами засновника британського стартапу  Food Ink  Антона Добрженскі, у майбутньому саме такі проекти стануть драйверами харчової промисловості.

У першому в світі 3D-ресторані проекту  Food Ink в Лондоні на 3D-принтерах роздрукована меблі, столові прилади і самі страви.

Поки в світі небагато ресторанів, які використовують 3D-друк для приготування окремих страв з меню. Цю технологію використовують такі ресторани як Melisse в Санта-Моніці, La Enoteca at Hotel Arts в Барселоні, La Boscana в іспанському Лейден, Smith в голландському Вольвеге.

«Розумна» техніка для кухні

Смарт-кухонні технології стають більш доступними. У 2018 році компанія June випустила «розумну» піч другого покоління за ціною $600, тоді як перші печі June коштували $3000.

«Розумна» піч управляється за допомогою програми на смартфоні, оснащена вбудованою камерою, яка автоматично розпізнає 50 продуктів, пропонує відповідні рецепти, контролює температуру і передає зображення на смартфон.

У 2018 році компанія Amazon інвестувала в June і інтегрувала в піч власний додаток для мережі органічної їжі Whole Foods. Тепер піч може автоматично готувати усі продукти з магазинів Whole Foods.

Технології в сфері їжі привертають дедалі більшу увагу інвесторів. Великі компанії — Pepsi, Coca Cola, Kraft Heinz, грецький виробник йогуртів Chobani, Deloitte Italia — створюють інкубатори для розвитку foodtech-стартапів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Схожі теми

Євген Черняк інвестує $1,3 млн у виробництво канадського віскі

Частину виготовленої продукції планують залишати на місцевому ринку, а решту — експортувати до кількох країн світу, зокрема в Україну.У...

Не якась там торба. Німецькі студенти створили еко-сумки із фруктових шкірок

Sonnet155 являють собою невеликі пакети з ручками, позиціонуються більше як одноразові, але можуть використовуватись до зносу. Полотно для сумок складається...

Екологічно чиста кава: як біотехнології змінюють виробництво

Екологічна свідомість стає дедалі важливішою, виробництво кави також піддається значним змінам. Використання біотехнологій та новітніх технологій у цьому процесі...

Творець першої у світі лабораторної риби поглине ще одну велику компанію

Ця угода призведе до появи світового лідера в галузі клітинного сільського господарства Об’єднане підприємство збереже назву Umami Bioworks і очолюватиме...

Nestlé планує інвестувати 9,5 млрд грн у 2025 році в модернізацію бізнесу в Україні

Компанія Nestlé має намір у 2025 році вкласти 8 млрд грн у розвиток своєї комерційної діяльності в Україні, зокрема...

Енергетик «Воля» від «Моршинська» запускає соціальну ініціативу на підтримку відновлення військових

Відтепер кожна гривня, отримана від продажу енергетика «Воля» зі смаком «Оригінальний», буде спрямована на відновлення українських захисників, які проходять...

ТМ «Яготинське» вперше презентує лінійку молочних шейків

Молочні шейки – це готове рішення для споживачів, які цінують якісні молочні продукти та шукають смачний перекус. Шейки створені...

Смарт-їжа: що це? Як технології впливають на наш раціон

Життя стає дедалі динамічнішим, а разом із ним змінюються й наші харчові звички. Якщо раніше приготувати вечерю означало витратити...

Може вас зацікавити

Crackd оголосив про старт продажів яєць на рослинній основі

Бренд Crackd анонсував появу на полицях супермаркетів Великобританії 100%...

Світовий гігант запустив найбільший прискорювач харчових інновацій — перші продукти вже у продажу

Центр розміщений на базі дослідницьких установ компанії у Лозанні...

На крафтове виробництво сиру та меду можна отримати 100 тис. грн

Заявку на грант можуть подати підприємці з-поміж ВПО, які...

Відомий кіноактор Ештон Катчер інвестує в топовий стартап з вирощування лабораторного м’яса

Співпраця орієнтована на прискорення зростання компанії у розробці та...

Амстердамський виробник бургерів з мікроводоростей обіцяє влаштувати заколот на ринку їжі

Dutch Weed Burger заснована Марком Кулсомом і Лізет Крейшер,...

Вибір редактора
В продовження теми